Nór Carlsen novým šachovým šampiónom, Anandovi nedal šancu

TASR
22.11.2013 15:41

Nórsky veľmajster Magnus Carlsen sa stal v piatok v indickom Chennai novým majstrom sveta v šachu. V prestížnom súboji o titul zosadil z trónu domáceho obhajcu Višvanathana Ananda, keď na získanie potrebného počtu 6,5 bodu mu stačilo absolvovať desať partií.

Nór Carlsen novým šachovým šampiónom, Anandovi nedal šancu
SITA

Ani v jednej neprehral, trikrát vyhral a zaslúžene dominoval v súboji, ktorý mal dotáciu 2,5 milióna USD.
Škandinávsky líder svetového rebríčka FIDE si dal pekný darček k 23. narodeninám, ktoré oslávi 30. novembra. Hráč s prezývkou "šachový Mozart" bol favoritom na zisk titulu, ale papierové prognózy potreboval pretaviť do série kvalitných výkonov za šachovnicou. Podarilo sa mu to, po úvodných štyroch remízach našiel v 5. kole recept na zdolanie skúsenejšieho Ananda. Ten zahral suboptimálny 45. ťah, čím súpera nezvratne dostal do víťaznej polohy a seba pod obrovský tlak.

Carlsen následne vyhral aj šiestu partiu, takticky zremizoval nasledujúce dve a v deviatej ťažil z ďalšej obrovskej chyby súpera. Anand spravil bezprecedentný ťah jazdcom, ktorým sa dostal do prehrávajúcej pozície a po 28. ťahu kapituloval. V piatok stačilo Carlsenovi s bielymi figúrkami remizovať, čím sa stal po Garrym Kasparovovi druhým najmladším majstrom sveta.

Anand vládol nepretržite od roku 2007 až doteraz. Vtedy vyhral nad Rusom Vladimirom Kramnikom a pred tromi rokmi v Sofii obhájil titul po triumfe nad domácim veľmajstrom Veselinom Topalovom. Vďaka skalpu Izraelčana Borisa Gelfanda v máji 2012 zaknihoval Anand víťazný hetrik.


Výsledok - 10. kolo:
Magnus Carlsen (Nór.) - Višvanathan Anand (Ind.) 0,5:0,5
konečný stav po 10. kole: 6,5:3,5

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok