Na kauciu pustili všetkých aktivistov Greenpeace okrem jedného

SITA
22.11.2013 15:25

Okrem jedného súd v Petrohrade už prepustil na kauciu všetkých 30 aktivistov hnutia Greenpeace, ktorých zadržali za protest proti ťažbe ropy v Arktíde. Na slobode je aj Peter Willcox, známy kapitán lode Arctic Sunrise, ktorú zadržala v septembri pobrežná stráž pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori. Prepustení aktivisti musia zaplatiť kauciu vo výške dvoch miliónov rubľov (45 500 eur).

Na kauciu pustili všetkých aktivistov Greenpeace okrem jedného
SITA

Zatiaľ nie je jasné, kedy budú môcť opustiť Rusko. Hovorca Federálneho imigračného úradu povedal, že z krajiny nesmú odísť, kým sa nevyrieši ich kriminálny prípad. V Rusku aktivistov totiž čaká proces pre výtržníctvo, za čo im hrozí až sedem rokov väzenia.

Súd predlžil väzbu o ďalšie tri mesiace len jednému z aktivistov, 59-ročnému Austrálčanovi Colinovi Russellovi. Organizácia Greenpeace vyjadrila nad týmto faktom počudovanie s tým, že nerozumie, prečo vo väzbe zostáva práve on. Austrálsky veľvyslanec v Moskve Paul Myler oznámil, že ruské úrady už požiadal o vysvetlenie. Russell sa už proti rozhodnutiu súdu odvolal.

Celú posádku lode Arctic Sunrise, ktorú tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov zo 17 krajín, zadržala v septembri pobrežná stráž pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori. Tú sa ochranári pokúsili obsadiť, aby upozornili na riziká ťažby ropy v Arktíde. Rusko následne skupinu obvinilo z pirátstva, čo skritizovalo viacero krajín, najmä Holandsko, pod ktorého vlajkou sa loď plavila. Ruské orgány následne koncom októbra prekvalifikovali obvinenia voči aktivistom z pirátstva na výtržníctvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok