EBOR: Východnej Európe hrozí trvalo nízka životná úroveň

SITA
21.11.2013 14:29

Tvrdými slovami varovala Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) pred tým, že východnej Európe a krajinám bývalého Sovietskeho zväzu natrvalo hrozí život na hospodárskej úrovni hlboko pod tou v západnej Európe.

EBOR: Východnej Európe hrozí trvalo nízka životná úroveň
SITA

V dôsledku hospodárskej krízy sa od roku 2009 v týchto štátoch výrazne oslabil nielen rast, ale ochromili sa aj politické a štrukturálne reformy, kritizuje EBOR vo svojej aktuálnej štúdii Stuck in Transition? (Uviaznutí v prechode?).

Výročná správa banky vykresľuje temný obraz: Mnohým postkomunistickým krajinám hrozí, že sa pre spomalený hospodársky vývoj a viaznuce reformy dostanú do „čertovho kruhu“. Štúdia sa však krajiny snaží aj povzbudiť. Pokračovanie v reformách by mohlo rast v stredo- a východoeurópskych štátoch stále do tej miery posilniť, že ich hospodárstvo porastie dostatočne na to, aby sa mohli priblížiť k Západu.

Viac zhoršení ako zlepšení

Po prvýkrát od začiatku každoročných hodnotení, čo sa týka reformného procesu, bolo zaznamenaných viac zhoršení ako zlepšení. Bez zmien súčasných politických a inštitucionálnych podmienok bude produktivita v regióne počas nasledujúcich desiatich rokov rásť priemerným ročným tempom 2 až 4 %, pričom hrozí, že v nasledujúcich dekádach sa rast ešte spomalí, tvrdí banka vo výročnej správe o rozvíjajúcich sa ekonomikách. To podľa banky spôsobí, že dobiehanie vyspelých ekonomík bude v niektorých krajinách regiónu stagnovať a v mnohých ďalších sa takmer zastaví.

Príjem na hlavu v regióne strednej Európy a Pobaltia, kam EBOR zaraďuje Poľsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Chorvátsko, Litvu, Lotyšsko a Estónsko, by mohol počas nasledujúcich dvadsiatich rokov dosiahnuť, prípadne prekročiť, 60 % priemeru pätnástky krajín, ktoré boli členmi EÚ pred rozšírením o postkomunistické štáty. Hranicu 80 % priemeru pôvodnej európskej pätnástky v sledovanom období podľa základného scenára EBORprekročia iba Česká republika a Slovensko.

Podtvrdili náš odhad

Európska banka pre obnovu a rozvoj minulý týždeň v podstate potvrdila odhad rastu slovenskej ekonomiky v tomto a budúcom roku. Kým v máji predpovedala, že ekonomika Slovenska sa v tomto roku zväčší o 1 % a v budúcom roku o 2 %, v novej predikcii, ktorú zverejnila v pondelok, ráta s tým, že slovenské hospodárstvo za rok 2013 vzrastie o 0,9 % a v budúcom roku o 2 %. Pokiaľ ide o región strednej Európy a Pobaltia, banka prognózu vylepšila. V máji predpokladala, že región v tomto roku dosiahne rast o 0,8 % a v budúcom roku o 1,8 %. Teraz prognózuje, že v tomto roku sa hrubý domáci produkt (HDP) regiónu zväčší o 0,9 % a v roku 2014 o 1,9 %.

Európska banka pre obnovu a rozvoj vznikla v roku 1991 s cieľom uľahčiť bývalým komunistickým krajinám prechod k trhovej ekonomike. Banka vlani po prvýkrát podporila aj rodiace sa arabské demokracie v severnej Afrike a na Blízkeho východe, keď na projekty v regióne investovala celkovo 1 mld. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok