Ukrajinský parlament neschválil Tymošenkovej odchod do zahraničia

TA3 SITA
21.11.2013 07:44

Ukrajinská vláda zastavila prípravy na podpis asociačnej dohody s Európskou úniou. Uzavrieť ju mala na summite v litovskom Vilniuse koncom mesiaca. Na svojej webovej stránke to odôvodnila tým, že sa musí lepšie pripraviť na ekonomické dôsledky pridruženia k únii. Eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle dnes zrušil plánovanú cestu do Kyjeva.

Ukrajinský parlament vo štvrtok odmietol všetkých šesť zákonov, ktoré by uväznenej expremiérke Julii Tymošenkovej umožnili odchod do zahraničia. Verchovná rada rozhodovala o legislatíve, ktorá by odsúdencom umožňovali liečbu v zahraničí. Strana regiónov prezidenta Viktora Janukovyča však hlasovala proti, čo opozícia označila za "hanbu".

Ukrajina je pod tlakom Európskej únie, ktorá prepustením Tymošenkovej podmieňuje uzavretie prelomovej dohody o vzájomnom zblížení. Podpisový akt mal byť súčasťou summitu, ktorý sa bude konať 28. a 29. novembra vo Vilniuse, po štvrtkovom hlasovaní v ukrajinskom parlamente je však mizivá šanca, že Kyjev asociačnú dohodu s EÚ podpíše.

Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti. Európski lídri zároveň požadujú prepustenie Tymošenkovej do zahraničia, kde má oficiálne podstúpiť liečbu ťažkostí s chrbticou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok