Zakladateľ Severnej Kórey sa chcel dožiť aspoň 120 rokov

TASR
20.11.2013 10:34

Zakladateľ a "večný prezident" komunistickej Severnej Kórey Kim Ir-sen svojho času nariadil lekárom, aby ho udržali pri živote aspoň do stodvadsiatky. Navzdory bizarným liečebným praktikám sa však napokon dožil len 82 rokov, uviedli noviny Daily Telegraph.

Zakladateľ Severnej Kórey sa chcel dožiť aspoň 120 rokov
SITA

Informácie sa objavili v novej knihe lekárky Kim So-jon, ktorá dlhé roky stála na čele Kimom vytvoreného vedeckého inštitútu na výskum dlhovekosti.

Podľa nej sa Kim zaoberal myšlienkou na predĺženie svojho života po dovŕšení veku 65 rokov. S týmto zámerom založil inštitút, v ktorom sústredil popredných zdravotných expertov KĽDR.

Vedci postupne preskúmali vyše 1700 rastlín používaných v tradičnej východnej medicíne a analyzovali ich účinky na prípadnú dlhovekosť. Ako prvý "liek" Kimovi aplikovali smiech niekoľkokrát denne.

"Pozývali sme hercov na predvádzanie komédií a zháňali sme päť až šesťročné deti, aby robili milé veci," uviedla doktorka Kim So-jon, ktorá stála na čele Kimovho inštitútu od roku 1979 a v roku 1992 ušla do Južnej Kórey.

Herci, ktorým sa podarilo Kim Ir-sena rozosmiať päťkrát denne, dostali titul "zaslúžilého umelca".
Vo veku 78 rokov začal Kim požadovať, aby mu dávali krvné transfúzie od zdravých mladých mužov.
Rôzne, niekedy extravagantné omladzovacie postupy vymýšľané lekármi však mali len obmedzený účinok: stalinistický diktátor totiž požadoval zázračný liek, ale nebol ochotný sám sa dostatočne starať o svoje zdravie.

Prílišná liečba bola dokonca kontraproduktívna a jej vedľajšie účinky napokon len zhoršili Kimove zdravotné problémy. Kim (82) zomrel v júli 1994, údajne na silný infarkt myokardu. Posmrtne mu udelili titul večného prezidenta KĽDR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok