Inštitút v Žakovciach nemôže prijať peniaze od Bezáka

SITA
20.11.2013 08:37

Zisk z predaja knihy rozhovorov medzi novinárkou Marie Vrabcovou a arcibiskupom Róbertom Bezákom Vyznanie neskončí v Inštitúte Krista Veľkňaza v Žakovciach v okrese Kežmarok, ktorý založil a vedie katolícky kňaz Marián Kuffa.

Inštitút v Žakovciach nemôže prijať peniaze od Bezáka
SITA

Jeho inštitút peniaze prijať nemôže. „Spišská diecéza sa prostredníctvom médií dozvedela o zámere autorov knihy Vyznanie darovať finančný výťažok z predaja tejto publikácie na činnosť fary a Inštitútu Krista Veľkňaza v Žakovciach. Spišská diecéza veľmi pekne ďakuje autorom za ich záujem o dielo dobročinnej lásky v Žakovciach, avšak aj v tomto prípade platí morálny princíp: Účel neposväcuje prostriedky. Preto ich peniaze prijať nemôžeme,“ povedal pre agentúru SITA hovorca Spišskej diecézy Peter Majda.

Na Bezákovom úmysle venovať zisk z tejto knihy na dobročinné účely to však nič nezmení. „Keďže som človek cirkvi, bol by som rád, ak by tie financie použila na pomoc ľuďom v núdzi práve cirkev. Preto budem hľadať spôsob, ako ich darovať niektorej z charitatívnych cirkevných inštitúcií. Verím, že sa nájde taká, ktorá dar prijme a nebude mať na zreteli moju kauzu, ale dobro tých, ktorí sa na ňu s dôverou obrátia,” povedal Bezák dnes pre agentúru SITA.

Emeritný arcibiskup Róbert Bezák minulý týždeň pre agentúru SITA povedal, že sa cíti v istom zmysle na periférii cirkvi a preto daruje finančnú odmenu za spoluautorstvo knihy Vyznanie Inštitútu Krista Veľkňaza, ktorý sídli v Žakovciach neďaleko Popradu. Venovanie zisku na dobročinné účely bolo jeho podmienkou, keď súhlasil s knižným spracovaním svojho príbehu. Na výslovné želanie arcibiskupa Róberta Bezáka pôjde aj zisk z knihy na dobročinné účely. „Táto kniha nemôže byť o zárobku, preto sme s vydavateľom aj zmluvne zakotvili, že honorár venujem Inštitútu, ktorého štatutárom je kňaz Marián Kuffa. Dlhodobo sledujem, ako sa stará o ľudí, ktorí sa dostali na okraj spoločnosti. V istom zmysle som aj ja na periférii cirkvi, preto teraz ešte viac rozumiem mottu tohto Inštitútu, že ľudia si nezaslúžia úctu a lásku pre veľkosť svojich zásluh, ale pre veľkosť svojich potrieb,“ povedal arcibiskup Bezák vtedy pre agentúru SITA. Podľa neho sa jeho životný príbeh v nejakom zmysle stretáva s príbehom tých ubiedených ľudí, aj keď každý trie iný druh biedy. „Dávam im to, čo teraz môžem dať,” dodal Bezák. 

V knihe rozhovorov s novinárkou Marie Vrabcovou Vyznanie, ktorú predstavili minulý utorok, odvolaný arcibiskup reflektuje svoju kauzu, život pred ňou a po nej, a hovorí aj o hodnotách, ktoré vyznáva. Medzi ne patrí aj schopnosť súcitu s druhým človekom a súlad medzi hlásaním a konaním dobra. Kniha vyšla v slovenčine v náklade 10 000 kusov a hneď sa vypredala, vyšla tiež v maďarčine v náklade 3 000 kusov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok