Mikloš hrozí poslancom KDH stiahnutím rozpočtu

TA3, SITA, foto: ČTK
29.11.2011 11:10

Rozpočtové provizórium je napriek dohode a deklarovanej ochote vládnych strán podporiť rozpočet na budúci rok opäť v hre. Dôvodom sú iniciatívy niektorých poslancov KDH, ktorí tvrdia, že rezort zdravotníctva je podfinancovaný a navrhujú zvýšiť platby za poistencov štátu.

Mikloš hrozí poslancom KDH stiahnutím rozpočtu

Práve s týmto odôvodnením minulý týždeň napríklad za rozpočet nehlasoval v gestorskom finančnom parlamentnom výbore poslanec za KDH Anton Marcinčin. Minister financií Ivan Mikloš však v utorok vyhlásil, že ak by prešiel tento alebo akýkoľvek iný návrh, ktorým by sa zvýšil deficit nad plánovaných 4,6 % hrubého domáceho produktu, návrh rozpočtu stiahne z parlamentu a Slovensko bude v budúcom roku fungovať podľa rozpočtového provizória. Zopakoval pritom, že takýto postup by bol tiež v rozpore s dohodou vládnych strán, že žiadna nebude predkladať návrhy, ktoré by zvyšovali deficit verejných financií.

"Pozmeňujúci návrh poslancov KDH, ktorý zvyšuje platby za poistencov štátu zo 4 % na 4,32 %, znamená zvýšenie deficitu o 94 mil. eur, teda o 0,1 až 0,12 % hrubého domáceho produktu. Nedopustím, aby sme rozbíjali verejné financie v týchto ťažkých časoch, a aby sme ohrozili dôveryhodnosť Slovenska," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii Mikloš.

Podľa ministra je totiž lepšie mať provizórium, pri aplikácii ktorého počas celého roka by deficit dosiahol 4,4 % výkonu ekonomiky. "Provizórium so 4,4 % je lepší výsledok a signál ako schválený rozpočet s deficitom vyšším ako 4,6 %," dodal.

Mikloš zároveň tvrdí, že problémom slovenského zdravotníctva nie je nedostatok peňazí, ale problém nedostatočne efektívneho využívania zdrojov v tomto rezorte. Na Slovensku ide totiž na zdravotníctvo väčší podiel verejných zdrojov ako v iných krajinách. Kým u nás skončí v zdravotníctve takmer pätina verejných zdrojov, v iných krajinách sa to podľa Mikloša pohybuje od 14 do 19 %.

Zdravotníctvo však podľa ministra napriek tomu dostane podľa rozpočtu v budúcom roku z rozpočtu ešte viac, ako sa predpokladalo v pôvodnom októbrovom návrhu. Celkovo by tak v zdravotníctve malo byť medziročne o 4,5 % verejných zdrojov viac.

 

Pozrite si tlačovú konferenciu ministra financii Ivana Mikloša:

1.časť

2.časť

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok