Turecký premiér prvýkrát vyslovil slovné spojenie "iracký Kurdistan"

TA3 TASR
16.11.2013 19:39

Vodca irackého Kurdistanu Masúd Barzání dnes vyzval tureckých Kurdov, aby podporili mierový proces s tureckou vládou a snahy jej predsedu Recepa Tayyipa Erdogana. Stalo sa tak počas jeho prvej návštevy v juhovýchodnom Turecku po 20 rokoch.

Cieľom Barzáního návštevy je prejaviť podporu tureckému premiérovi, čo dnes narazilo na kritiku časti miestnych Kurdov, informovala agentúra Reuters.

Barzání pricestoval do Diyarbakiru, metropoly kurdskej oblasti v juhovýchodnom Turecku, v čase, keď Ankara s poloautonómnym kurdským regiónom v Iraku finalizuje kontrakty v oblasti energetiky za miliardu dolárov, ako aj v období, keď kurdská komunita v oboch krajinách prejavuje obavy o ciele kurdských polovojenských oddielov v susednej Sýrii, pretože ich aktivity by mohli mať negatívny vplyv na mierový proces v Turecku, keďže súčasťou dohody s vládou je aj zastavenie bojových operácií.

Vypočuť si Barzáního prejav, ako aj príhovor premiéra Erdogana prišli dnes do Diyarbakiru tisíce ľudí. Súčasťou celodenného programu bolo aj vystúpenie kurdského básnika a speváka Šivana Perwera, ktorý z Turecka ušiel v 70. rokoch, ako aj hromadná svadba 400 párov.

Agentúra RIA Novosti upozornila, že Erdogan dnes prvýkrát verejne vyslovil slovné spojenie "iracký Kurdistan", keď vítal Barzáního, ktorého návštevu označil za vyvrcholenie jeho úsilia o ukončenie tri desaťročia trvajúceho povstania vedeného zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK). Boje kurdských militantov s tureckou armádou alebo teroristické útoky si vyžiadali vyše 40.000 obetí na životoch.

Ako uviedla agentúra Reuters, turecká vláda bola na jar k mierovej ponuke pre PKK v podstate dotlačená vývojom udalostí v susednej Sýrii, kde kurdské oddiely dobyli veľké časti územia, čo otvorilo cestu k naplneniu dlho deklarovaných plánov na nezávislú správu tejto časti Sýrie, tesne priliehajúcej k Turecku.
Mierový proces sa však medzičasom pozastavil a nedávne reformné opatrenia vlády v Ankare, ktorých cieľom bolo posilniť práva kurdskej menšiny, označila PKK tiež za nedostatočné.

Kurdi, často označovaní za najväčšie etnikum bez vlastného štátu, sú sústredení v Turecku, Iráne, Sýrii a Iraku. Zatiaľ čo v irackom Kurdistane majú od roku 1991 poloautonómny štatút, v Turecku, Sýrii a Iráne je ich nacionalistické hnutie stále potláčané.

V predvečer Barzáního návštevy turecká armáda informovala, že kurdskí ozbrojenci v piatok zaútočili na turecký vojenský konvoj, čo médiá označili za jeden z najzávažnejších prípadov porušenia prímeria medzi Ankarou a PKK. Premiér Erdogan upozornil, je jeho vláda nedopustí zopakovanie podobnej situácie, ku ktorej navyše došlo v blízkosti hraníc so Sýriou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok