Krajňák Vnukovi cenu ÚPN neudelí

TA3 SITA
14.11.2013 18:51

Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák neudelí Františkovi Vnukovi Cenu ÚPN v kategórii vedecký prínos. Krajňák sa zároveň rozhodol, že túto cenu vôbec neudelí.

„Beriem na vedomie dôvody nezávislej komisie, pre ktoré mi predložila návrh na udelenie ceny ÚPN za vedecký prínos Františkovi Vnukovi za jeho historické hodnotenie obdobia komunistického režimu. Nakoľko však poslaním Ústavu pamäti národa je nestranné hodnotenie období neslobody v rokoch 1939-1989 ako jedného celku, využil som svoju kompetenciu štatutára a rozhodol som sa cenu neudeliť,“ povedal dnes Krajňák pre agentúru SITA.

Denník SME vo svojom dnešnom vydaní informuje, že v nedeľu ÚPN ocení za vedecký prínos historika Františka Vnuka, známeho pre svoje výroky o slovenskom štáte. Jozefa Tisa označil za človeka, ktorý je národným mučeníkom, deportácie Židov zasa zľahčoval tvrdeniami, že boli v minulosti misionármi maďarizácie a „svojím šovinizmom prevýšili samotných Maďarov“, píše denník. Ceny majú rozdávať v rámci Festivalu slobody, ktorým si ústav pripomína výročie 17. novembra. Okrem Vnuka si plánujú uctiť aj dvadsiatku politických väzňov, ktorým pošlú ďakovný list.

Osobnosti, ktoré má ústav oceniť, navrhla predsedovi Správnej rady ústavu Ondrejovi Krajňákovi šesťčlenná komisia. Sedel v nej aj historik Martin Lacko. Tomu vyšiel minulý rok rozhovor s Vnukom v časopise Pamäť národa, ktorý vydáva ÚPN, pripomína denník. Na otázku, či mu cenu navrhol on, denníku odpovedať nechcel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok