Hrušovský začína zbierať aj podpisy občanov, čaká na SDKÚ-DS

TASR, TA3
14.11.2013 13:18

Uchádzač o post prezidenta SR Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mostu-Híd) chce pre svoju kandidatúru získať popri súčasnej podpore od poslancov NR SR aj podpisy od občanov. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že jeho petičný výbor povedie Anna Neumannová z Ekonomickej univerzity.

Hrušovský začína zbierať aj podpisy občanov, čaká na SDKÚ-DS
SITA

Kandidát na hlavu štátu potrebuje buď podpisy aspoň 15 poslancov NR SR alebo 15.000 občanov. Ak chce, môže splniť obe podmienky. Petíciu spúšťa Hrušovský dnes. V petičnom výbore je zastúpený aj kňaz a predseda Konfederácie politických väzňov Anton Srholec, poslanec za Most-Híd Rudolf Chmel, rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Vladimír Krčméry a poslanecký asistent Tibor Balberčák. Hrušovský stále čaká na vyjadrenie SDKÚ-DS o jeho prípadnej podpore, strana Pavla Freša sa má rozhodnúť na prelome novembra a decembra.

"V roku 1999 sme presadili v SR priamu voľbu prezidenta. Preto aj pre mňa osobne je priama voľba viac ako len stranícka nominácia. Rozhodol som sa preto uchádzať o občiansku podporu. Strany navrhujú, ale o všetkom rozhodujú občania, a tak je to v demokratických spoločnostiach najlepšie," myslí si.

Hrušovský občanom ponúka svoje 23-ročné skúsenosti z politiky. "Usiloval som sa o to, aby Ústava SR a zákony platili pre všetkých. Bolo pre mňa veľkou cťou, že som mohol byť pri zlomových okamihoch, ako vstup SR do EÚ a NATO. Demokracia je najmä o odvahe riešiť veci verejné v prospech občanov a o trpezlivosti posilňovať právny štát, aby zákony platili pre všetkých rovnako," odkázal. Kompetencie hlavy štátu by nemenil, považuje ich za dostatočne silné. Dôležité je podľa jeho slov, ako sa s nimi narába. Za správne by napr. považoval oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR.

Srholec na margo Hrušovského poznamenal, že naša krajina si zaslúži, aby ju viedol človek, ktorý nemá komunistickú minulosť. "Kladiem ruku do ohňa, že to bude jeden z najkrajších a najlepších prezidentov, o ktorých snívame," povedal.

Hrušovský sa stal oficiálne prezidentským kandidátom 12. októbra, kedy o tom rozhodla Rada KDH. Podporuje ho aj Most-Híd, tretia strana Ľudovej platformy zatiaľ váha. V zmysle uznesenia, ktoré prijala, považuje najlepšieho kandidáta expremiérku Ivetu Radičovú. Tá však kandidovať odmieta. Hrušovský má podľa informácií TASR podporu niektorých členov SDKÚ-DS, ďalší by podporili iného kandidáta. Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) naďalej trvá na svojom vyjadrení, že Hrušovský nemá šancu a strana by mala podporiť iného.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce okrem Hrušovského zabojovať aj nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský zo SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila aj Ľubica Blašková. Ako možný kandidát sa spomínal i Milan Kňažko. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho nominanta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).

Pozrite si TB Pavla Hrušovského

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok