Polícia je na stope vraha Ernesta Valka

SITA TA3
13.11.2013 11:35

Vyšetrovateľ už pozná meno pravdepodobného vraha známeho advokáta Ernesta Valka. Ten prišiel o život pred tromi rokmi vo svojom dome v Limbachu. Od obvinenia konkrétnej osoby delí políciu už len málo.

Denníku Hospodárske noviny to potvrdil námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. „Teraz sme vo fáze, keď potrebujeme nájsť jeden, dva dôkazy, aby sme mohli vzniesť obvinenie."

Do úvahy podľa Šufliarskeho prichádzajú najmä subjektívne dôkazy, teda svedecké výpovede, ktoré pomôžu vyšetrovateľom usvedčiť vraha tak, aby obstáli pred súdom. Vyšetrovací tím už pozná aj motív vraždy, konkretizovať ho však Šufliarsky nechcel. Podľa zistení Hospodárskych novín nemá súvisieť s lúpežou, ako v minulosti avizoval policajný prezident Jaroslav Spišiak. Vtedy sa totiž pracovalo aj s verziou, že známy advokát mohol zomrieť preto, že doma prekvapil zlodeja a mohlo ísť o náhodnú vraždu. „Pri takýchto skutkoch a pri takejto závažnej trestnej činnosti, z môjho profesionálneho hľadiska a praxe, náhody neexistujú,“ reagoval teraz Šufliarsky.

Polícia spomínané informácie odmietla komentovať. „Vzhľadom na súčasný stav vyšetrovania nie je možné poskytnúť žiadne informácie,“ reagovala pre noviny policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová. Policajný prezident Tibor Gašpar v rozhovore pre denník pred rokom naznačil, že lúpež nie je jediná verzia, s ktorou pracujú a v hre je aj vražda pre advokátsku prácu. Spišiak, ktorý odchádzal z funkcie v lete 2012, sa nechcel k novým zisteniam vyšetrovateľov vyjadriť. „Posun, o ktorom hovoríte, môže nastať a nemusí, vyjadrím sa, keď sa tak stane a obvinia konkrétnu osobu," uviedol pre Hospodárske noviny. Bezpečnostný analytik Milan Žitný podľa denníka neverí, že sa prípad podarí dotiahnuť do úspešného konca. „Nádej, že sa im podarí dokázať skutok konkrétnej osobe, je veľmi malá a s odstupom času čoraz menšia,“ skonštatoval. Podľa neho je pre vyšetrovateľov nevyhnutné, aby sa obrnili trpezlivosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok