Triptych Francisa Bacona vydražili za rekordných 142 miliónov dolárov

TA3
13.11.2013 07:14

Newyorská aukčná sieň Christie´s vydražila rekordne drahý obraz. Triptich od írsko-britského maliara Francisa Bacona - Tri štúdie Luciana Freuda, predali za takmer 142 miliónov dolárov.

Ako napísala agentúra DPA, dražba Baconovho obrazu prekonala o vyše 22 miliónov dolárov doterajší rekord spred 18 mesiacov, kedy sa na aukcii spoločnosti Sotheby's za 120 miliónov dolárov predal slávny obraz Výkrik od nórskeho expresionistického maliara Edvarda Muncha.

Odborníci predpokladli, že sa triptych, na ktorom je na dvojfarebnom pozadí zobrazený z troch rôznych pohľadov britský maliar Lucian Freud sediaci na drevenej stoličke, predá za sumu okolo 90 miliónov dolárov.
Aukčná spoločnosť, ktorá dražbu uskutočnila, nezverejnila meno kupujúceho ani predávajúceho. Podľa denníka New York Times sa do dražby zapojilo sedem záujemcov.

Dnešná aukcia bola výnimočná i ďalším rekordom; najdrahším vydraženým dielom žijúceho autora. Za plastiku s názvom Balloon Dog (Orange) - Balónový pes (Oranžová) - od amerického postmodernistu Jeffa Koonsa ponúkol víťazný dražiteľ 58,4 milióna dolárov. Ide o 3,65 metra vysokú farebnú skulptúru z nerezovej ocele, ktorej vizuálnym predobrazom je navzdory použitému materiálu postava psa, aký sa dá vytvoriť pomocou nafukovacích balónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok