Plat primátora Gogolu zostane 3 068 eur

SITA TA3
12.11.2013 15:09

Primátor Peter Gogola bude mať aj na budúci rok mesačný plat 3 068 eur, aký má už viac ako dva roky. Rozhodli o tom poslanci na dnešnom zasadnutí, keď rovnako ako pred rokom schválili primátorov návrh na zmrazenie platu. Ako Gogola uviedol pre médiá, zmrazenie platu si navrhol v súlade s ekonomickou situáciu mesta a potrebou šetriť.

Diskusiu k určeniu platu viacerí poslanci využili na kritiku primátora. Vyčítali mu najmä nedostatok investícií v meste a nečerpanie eurofondov a slabý výkon vo vedení mesta. „Nevidím žiadnu aktivitu okrem vítania, ďakovania, reprezentovania. Neurobilo sa nič,“ uviedol poslanec Ján Chladný a pripomenul viaceré investičné akcie za Gogolových predchodcov. Podľa poslanca Jakuba Gajdošíka by mal Gogola posledný rok volebného obdobia využiť na to, aby sa stal naozajstným primátorom, čo znamená lídrom riešenia problémov mesta a nie iba moderátorom zasadnutí zastupiteľstva. „Očakávam, aby to bol človek, ktorý je aktívny a sám prináša riešenia. Aby poslanci nesuplovali primátora,“ dodal Gajdošík.

Kým Gogola na výhrady v diskusii nereagoval, prednosta mestského úradu Miroslav Rybár sa voči nim ohradil. Pripomenul, že napriek ekonomickej kríze sa v meste nielen škrtia výdavky. „Zvýšili sme príjmy mesta vymáhaním nedoplatkov cez exekútora o 400-tisíc eur, 900-tisíc eur z predaja bývalej školy Okružná budeme investovať do rekonštrukcií všetkých škôl. Mestský majetok sa predáva vysoko nad plán,“ uviedol Rybár.

Podľa platnej legislatívy má mestské zastupiteľstvo plat primátora schvaľovať každý rok, pričom ho môže určiť maximálne o 70 percent vyšší než je zákonom stanovené minimum. Pre mestá od 50-tisíc do 100-tisíc obyvateľov, medzi ktoré patrí aj Banská Bystrica, je minimálny plat primátora stanovený ako 3,19-násobok priemernej mzdy v hospodárstve. Plat 3 068 eur má Gogola od novembra 2011, keď zodpovedal jeho vtedajšiemu minimálnemu platu zvýšenému o 25 percent. Podľa pôvodného návrhu, ktorý predložil na dnešné zasadnutie mestského zastupiteľstva prednosta mestského úradu, sa mal Gogolov mesačný plat zvýšiť od 1. januára 2014 na 3 210 eur, čo je o 25 percent viac než je jeho aktuálny zákonom stanovený minimálny plat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok