Exposlanca Ratha po roku a pol pustili na slobodu

SITA TA3
11.11.2013 15:53

Bývalého českého ministra, poslanca a hajtmana Davida Ratha v pondelok prepustili na slobodu. Rozhodol o tom vyšší súd v Prahe, ktorý tým v rámci odvolacieho konania zvrátil septembrový verdikt nižšieho krajského súdu.

Ten ponechanie Ratha vo vyšetrovacej väzbe zdôvodnil tým, že v jeho prípade hrozí ovplyvňovanie svedkov, prípadne útek. Vrchný súd v Prahe mal však opačný názor, píše spravodajský protál iDNES.cz.

Prepustenie Ratha jeho advokáti zdôvodňovali najmä zhoršeným zdravotným stavom jeho otca. Za bývalého politika sa zaručili viaceré osobnosti vrátane bývalej kandidátky za prezdidentku Táne Fišerovej a starosta jeho domovských Hostivíc.

Ratha polícia obvinila z prijatia sedemmiliónového úplatku potom, čo ho ešte v máji 2012 zadržali priamo pri čine. Spolu s ním zatkli ďalších sedem osôb zo Stredočeského kraja, ktoré sa tiež mali podieľať na manipulácii verejných zákaziek. Všetci zadržaní skončili vo vyšetrovacej väzbe. V prípade uznania viny hrozí Rathovi až 12-ročné väzenie. Rath sa v reakcii na kauzu vzdal postu hajtmana Stredočeského kraja ako aj členstva v Českej strane sociálne demokratickej (ČSSD), za ktorej vlády v minulosti pôsobil ako minister zdravotníctva a poslanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok