Na súde vypovedal muž, ktorý mal pre piťovcov zabezpečovať výbušniny

TASR
11.11.2013 13:43

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku dnes vypovedal ďalší muž, ktorý mal podľa obžaloby blízko k piťovcom. Z obžaloby vyplýva, že Rastislav H. (37), prezývaný Obelix alebo tlstý Rasťo, patril medzi tých, ktorí pre skupinu zabezpečovali zbrane a nástražné výbušné systémy. Tie mal zabezpečiť aj na vybavovanie si účtov v Trnave.

Na súde vypovedal muž, ktorý mal pre piťovcov zabezpečovať výbušniny
TASR

Rastislav H. pred súdom odmietol, že by bol členom piťovcov. Povedal, že Juraja O., považovaného sa ich šéfa, pozná zo základnej školy. Obvinený je aj z obchodovania s drogami a z útoku na verejného činiteľa. Keď ho vlani v júli na Panónskej ceste v Bratislave zastavila policajná hliadka, podľa obžaloby zrazu nastúpil do svojho auta a odišiel, pričom mal zraniť policajtku a druhého policajta ohroziť. "Neviem o tom, že by si policajtka ublížila, ja som ju určite neudrel," povedal. Na súde tvrdil, že nikomu nepredával zbrane, ani výbušniny a ani drogy.

Podľa obžaloby však na výbuch luxusného auta Róberta Trajkova, prezývaného Netvor, zabezpečil 400 gramov Tritolu a dva vojenské časové roznecovače. Trajkovovi, s ktorým piťovci údajne mali spory, vybuchlo auto v hodnote vyše 70.000 eur v noci 30. marca 2010. V tú istú noc vybuchla bomba aj pred domom Trajkovovho spolupracovníka Ronalda Mišecha. Malo ísť o prerobený mínometný granát, pričom inštrukcie ako ho odpáliť, mal dať páchateľom práve Rastislav H.

Vo vedľajšej budove Justičnej akadémie v tom istom čase pokračovalo pojednávanie s ďalšími obvinenými považovanými za piťovcov, vrátane Juraja Ondrejčáka. Na pojednávaní mali vypovedať svedkovia, viacerí z nich ho však odignorovali. Pojednávanie v tomto prípade je vytýčené na ďalšie novembrové dni.

Proces v tejto kauze otvorili v auguste výsluchom obžalovaných, na septembrovom pojednávaní zasa prostredníctvom telemostu vypovedal hlavný svedok Viktor Maceják. Ide o bývalého člena skupiny, ktorý spolupracuje pri odhalení trestnej činnosti a má policajnú ochranu. Obvinení muži sa mali dopustiť trestných činov ako založenie zločineckej skupiny, vydieranie, ublíženie na zdraví, hrubý nátlak, nedovolené ozbrojovanie, obmedzovanie osobnej slobody a drogovej trestnej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok