Rozhovory o jadrovom programe Iránu skončili bez dohody, pokračujú o 10 dní

TA3 TASR
10.11.2013 07:53

Napriek diplomatickým pokrokom sa na rokovaniach o iránskom jadrovom programe nepodarilo dosiahnuť prelom. Rokovania zástupcov svetových veľmocí a islamskej republiky budú pokračovať 20. novembra v Ženeve, oznámila dnes ráno šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová.

Podľa jej slov sa na druhom kole ženevských rokovaní, ktoré trvali tri namiesto plánovaných dvoch dní a skončili sa až v noci na dnes, objavili určité pokroky, stále však pretrvávajú podstatné rozpory, informovala agentúra DPA.

Iránsky minister zahraničných vecí Džavád Zaríf na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že existuje nádej na dohodu. "Nie som sklamaný. Mali sme tri veľmi produktívne dni a to je niečo, na čom môžeme stavať," uviedol. Dôležité sú podľa neho cieľavedomosť a dobrá vôľa všetkých strán naďalej pracovať na riešení.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry v závere stretnutia hovoril o "významnom pokroku" s tým, že diplomati sa bezpochyby priblížili k dohode viac než kedykoľvek predtým. Rozhovory si vyžadujú čas, pretože musí byť prekonaná dlhotrvajúca nedôvera medzi Západom a Iránom.

Kerry súčasne upozornil, že priestor na diplomatické riešenie nie je časovo neohraničený. "Čas beží," zdôraznil s tým, že cieľom rokovaní je naďalej zabrániť Iránu vyrobiť jadrové zbrane.

Najnovšie rozhovory v Ženeve skomplikoval neobvyklý otvorený spor medzi šesticou veľmocí. Francúzsko odmietlo spoločný zoznam požiadaviek voči Iránu s argumentom, že sú príliš mierne, aby výmenou dostal zmiernenie sankcií, konštatovala agentúra AP.

Niekoľko rokov viaznuce rozhovory piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka s Iránom o spore okolo jeho jadrového programu sa znova rozbehli po nástupe nového iránskeho prezidenta Hasana Rúháního. Irán čelí podozreniu, že v rámci civilného jadrového programu tajne vyvíja aj nukleárne zbrane, čo Teherán dôrazne popiera.

Na rokovacom stole v Ženeve bolo tento týždeň prechodné riešenie, uviedli zdroje z delegácií. Teherán by podľa návrhu dočasne zastavil atómový program výmenou za zmiernenie niektorých hospodárskych sankcií či uvoľnenie financií z predaja ropy na blokovaných zahraničných účtoch.

V druhom kroku by predmetom rokovaní bola už komplexná dohoda. Tá by mala zaistiť, že Irán nebude pracovať na jadrových zbraniach. Teherán chce túto obavu rozptýliť, výmenou však žiada uznanie práva na civilný jadrový program vrátane obohacovania uránu do úrovne piatich percent, ako aj zrušenie sankcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok