Kampaň pred voľbami do VÚC sa skončila, plynie moratórium

TASR SITA
7.11.2013 07:24

Kampaň pred sobotňajšími voľbami do vyšších územných celkov (VÚC) sa skončila, plynie volebné moratórium. Propagačné aktivity, ktoré zákon o voľbách do orgánov samosprávnych krajov povoľuje, sú 48 hodín pred začiatkom hlasovania a počas volebného dňa zakázané.

Kampaň pred voľbami do VÚC sa skončila, plynie moratórium

Akákoľvek volebná kampaň ku krajským voľbám je od dnešného rána zakázaná. Presne o 7:00 začalo platiť predvolebné informačné moratórium. Predvolebné a volebné informačné moratórium trvá až do skončenia hlasovania, do soboty 9. novembra do 22:00. V praxi to znamená, že 48 hodín pred začiatkom krajských volieb a v deň volieb je akákoľvek volebná kampaň zakázaná.

Počas volieb zákon zakazuje členom volebných komisií a členom odborných sumarizačných útvarov informovať o priebehu a výsledku volieb, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania.

Volebná kampaň k sobotňajším, v poradí štvrtým voľbám do orgánov samosprávnych krajov, sa podľa zákona začala 17 dní pred začatím volieb, trvala teda od 23. októbra. Obce mali zo zákona na volebnú kampaň do začiatku októbra vyhradiť plochu na vylepovanie predvolebných plagátov. Všetci kandidáti a kandidujúce politické subjekty mali na nich dostať rovnaký priestor.

Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov Evy Chmelovej moratórium v praxi znamená, že pred jeho začiatkom vylepené plagáty môžu ostať, no nesmú k nim pribudnúť nové. Zároveň sa nesmú robiť žiadne propagačné aktivity v prospech alebo neprospech kandidátov.

Dodržiavanie zákona v elektronických médiách sleduje Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Licenčná rada 23. októbra spustila špeciálny monitoring zameraný na dodržiavanie pravidiel vysielania počas volebnej kampane. RVR v ňom až do dňa volieb monitoruje 28 spravodajských a publicistických relácií ôsmich programových služieb: Jednotky, Dvojky, TV Markíza, JOJ, TA3, Rádia Slovensko, Rádia Regina Bratislava a Rádia Patria.

Popri monitoringu rada vysielanie kontroluje aj na základe sťažností a podnetov, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Zdôraznila, že pred voľbami platia rozdielne pravidlá pre klasických vysielateľov a vysielateľov prostredníctvom internetu či poskytovateľov audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie (AVMS).

Rozhlasoví a televízni vysielatelia, ktorí nevysielajú výhradne prostredníctvom internetu, čo sú všetky monitorované médiá, majú vysielanie politickej reklamy zakázané. Vysielatelia prostredníctvom internetu a poskytovatelia AVMS politickú reklamu vysielať môžu.

"Pri informovaní o voľbách v spravodajských programoch sú vysielatelia povinní poskytovať informácie o všetkých kandidátoch, politických stranách a hnutiach. Spravodajské programy nemôžu byť zamerané v prospech či neprospech týchto subjektov a elektronické médiá o nich musia informovať rovnakým spôsobom. Pri vedení politických diskusií sa odporúča najmä vyhradiť kandidujúcim subjektom vo vysielaní vyvážený priestor a zabezpečiť im rovnaké podmienky na prezentáciu," opísala pravidlá kampane v elektronických médiách Jelčová.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov - ich predsedov a poslancov - sa uskutočnia v sobotu 9. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr. Všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. Ak kandidát na predsedu samosprávneho kraja nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, do 14 dní bude druhé kolo, teda pravdepodobne v sobotu 23.

novembra. Priebežné výsledky spracovania hlasovania bude tradične zverejňovať Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Dostupné budú na webstránkach http://portal.statistics.sk a http://volbysr.sk/, kde sa po spracovaní všetkých hlasov objavia aj celkové oficiálne výsledky krajských volieb. Oficiálne výsledky vyhlási ÚVK pre voľby do orgánov samosprávnych krajov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok