Hladina polónia v Arafatovom tele 18-krát prevyšovala priemer, tvrdí al-Džazíra

TASR TA3
6.11.2013 20:57

Hladina rádioaktívneho polónia v tele palestínskeho vodcu Jásira Arafata osemnásťnásobne prevyšovala normálne hodnoty, tvrdia švajčiarski vedci, ktorí skúmali vzorky z jeho kostí odobraté minulý rok. Oznámila to dnes panarabská televízia al-Džazíra.

Prípad Arafatovho otrávenia už dlhší čas riešia rôzne vedecké inštitúcie. Ruskí odborníci však nedávno oznámili, že stopy rádioaktívneho polónia vo vzorkách z Arafatovho tela nenašli.

Podľa vedcov zo švajčiarskeho mesta Lausanne bola vo vzorkách nájdená až osemnásťkrát vyššia hladina rádioaktívneho polónia. Sú si preto na 83 percent istí, že Arafata niekto otrávil. Rovnaký názor dlhodobo presadzuje aj jeho vdova Suha Arafatová, uviedla al-Džazíra, ktorá na svojej webovej stránke zverejnila celú 108-stranovú správu švajčiarskych expertov.

Arafatovo telo exhumovali minulý rok v novembri. Vzorky z neho okrem Švajčiarov analyzovali aj Rusi a Francúzi. Tím z Lausanne uviedol, že najnovšie zistenia do istej miery podporujú teóriu zabitia Arafata rádioaktívnym polóniom.


Túto teóriu podporil aj britský forenzný expert David Barclay. "Jásir Arafat zomrel na otravu polóniom... Páchateľa však zatiaľ nepoznáme. V Arafatových rebrách bola zistená prítomnosť polónia, ktorá 18- alebo 36-krát prevyšovala priemer, v závislosti od literatúry, z ktorej vychádzame," uviedol pre al-Džazíru.


Úlohou švajčiarskeho tímu bolo iba skúmanie príčiny smrti. Nezaoberali sa už tým, akým spôsobom bol Arafat otrávený. Mnoho Palestínčanov si myslí, že za jeho smrťou stoja USA a Izrael. Podozrivé sú podľa nich okolnosti, ktoré sprevádzali zhoršenie jeho zdravotného stavu v roku 2004.


Medzi príznakmi jeho zhoršeného stavu bolo okrem iného vracanie, lekári mu preto diagnostikovali chrípku. V tom čase bol však Arafat podľa al-Džazíry v dobrom zdravotnom stave. Nepomohol mu ani prevoz do vojenskej nemocnice neďaleko Paríža. Zomrel 11. novembra 2004. Lekárska správa udáva ako príčinu smrti rozpad červených krviniek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok