Nemecký minister vnútra je proti azylu pre Snowdena

TASR
4.11.2013 23:00

Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich sa dôrazne vyslovil proti tomu, aby bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden dostal azyl v Nemecku, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Nemecký minister vnútra je proti azylu pre Snowdena
SITA

Podľa Friedricha nie je na azyl žiadny dôvod a Snowden nie je politicky prenasledovanou osobou. Pre utorkové vydanie novín Münchner Merkur nemecký minister vnútra ďalej povedal, že Snowden by aj tak mohol v Nemecku požiadať o azyl len vtedy, ak by už bol v krajine.

Friedrich vysvetlil, že touto otázkou sa nemecká vláda zaoberala ešte v júli. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo vnútra zhodne dospeli k názoru, že nie sú splnené podmienky pre prijatie Snowdena.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes znovu potvrdila význam vzťahov Nemecka k Spojeným štátom. V Nemecku v posledných dňoch pribudli výzvy opozičných politikov a vedúcich osobností kultúry, aby bol Snowdenovi ponúknutý azyl výmenou za jeho svedectvo v črtajúcom sa vyšetrovaní o údajnom odpočúvaní Merkelovej mobilného telefónu.

Merkelová mlčala, odkedy sa popredný nemecký poslanec za opozičnú stranu Zväz 90/Zelení Hans-Christian Ströbele stretol v Moskve so Snowdenom.

Ströbele sa vrátil s posolstvom, že Snowden bude spolupracovať, ak bude mať záruky azylu, uviedla agentúra Reuters. Merkelovej hovorca Steffen Seibert však dnes jasne povedal, že kancelárka nie je ochotná robiť nijaké kroky, ktoré by mohli ohroziť vzťah s Washingtonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok