Pochovali Tadeusza Mazowieckého, prvého premiéra po páde komunizmu

3.11.2013 16:22

Tisíce ľudí sa dnes vo Varšave zúčastnili na štátnom pohrebe Tadeusza Mazowieckého, prvého postkomunistického premiéra v krajinách bývalého východného bloku Európe, ktorý zomrel 28. októbra vo veku 86 rokov.

Pochovali Tadeusza Mazowieckého, prvého premiéra po páde komunizmu
Foto: SITA

Na omšu, ktorá sa dopoludnia uskutočnila vo varšavskej Katedrále svätého Jána Krstiteľa, prišli poprední poľskí politici, vrátane prezidenta Bronislawa Komorowského, premiéra Donalda Tuska a ministrov poľskej vlády, informovala agentúra PAP. Zo zahraničných hostí bol prítomný okrem iných predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Na pohrebe sa zúčastnili aj bývalí poľskí prezidenti Lech Walesa a Aleksander Kwasniewski, ako aj expremiéri Hanna Suchocká, Jaroslaw Kaczynski, Jerzy Buzek, Józef Oleksy, Leszek Miller, Kazimierz Marcinkiewicz, Jan Krzysztof Bielecki, Waldemar Pawlak a Wlodzimierz Cimoszewicz.

Mazowieckého telo bolo uložené v jednoduchej drevenej rakve, zakrytej bielo-červenou poľskou zástavou. Umiestnená bola pred oltárom, ozdobeným žltými ružami.

Mazowiecki bol jedným z architektov rokovaní, ktoré vo februári 1989 priviedli k okrúhlemu stolu zástupcov opozície a komunistickú vládu a otvorili Poľsku cestu k pokojnému prechodu k demokracii.

Vo voľbách zo 4. júla 1989 sa Solidarita dostala do parlamentu a keďže komunisti mali funkciu prezidenta (Wojciech Jaruzelski), Solidarite pripadlo miesto premiéra, ktorým sa stal Mazowiecki.

V rokoch 1992-1995 bol Mazowiecki osobitným spravodajcom Komisie OSN pre ľudské práva sledujúcej situáciu v oblasti ľudských práv na území bývalej Juhoslávie. Bol jediným vysokopostaveným predstaviteľom OSN, ktorý sa vzdal mandátu na protest proti pasivite medzinárodného spoločenstva po masakre v moslimskej enkláve Srebrenica.

Od októbra 2010 bol poradcom prezidenta Bronislawa Komorowského. Mazowiecki dostal najvyššie poľské vyznamenanie - Rad Bieleho orla. Pochovajú ho v obci Laski neďaleko Varšavy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok