Talianky štvrtýkrát víťazkami Fed Cupu, Rusko zdolali hladko 4:0

TASR TA3
3.11.2013 16:03

Talianske tenistky sa stali štvrtýkrát víťazkami Pohára federácie, keď vo finále prestížnej tímovej súťaže zdolali na antuke v Cagliari Rusko hladko 4:0.

Talianske tenistky sa stali štvrtýkrát víťazkami Pohára federácie, keď vo finále prestížnej tímovej súťaže zdolali na antuke v Cagliari Rusko hladko 4:0. O rozhodujúci tretí bod pre domáce farby sa na Sardinií postarala talianska jednotka Sara Erraniová, ktorá v úvodnej nedeľňajšej dvojhre deklasovala Alisu Klejbanovovú za 59 minút 6:1 a 6:1. Rodáčka z Moskvy nahradila pôvodne nominovanú Alexandru Panovovú. V záverečnej štvorhre si pár Flavia Pennettová, Karin Knappová poradil s dvojicou Irina Kromačevová, Margarita Gasparjanová v troch setoch 4:6, 6:2 a 10:4 v tzv. supertajbrejku.

Zverenky kapitána Corrada Barazzuttiho predtým triumfovali vo Fed Cupe v rokoch 2006, 2009 a 2010. V Cagliari proti oslabeným Ruskám, ktoré v semifinále vyhrali nad Slovenskom 3:2, potvrdili úlohu favoritiek. Ruský kapitán Šamiľ Tarpiščev nemal vo finále k dispozícii Mariu Kirilenkovú, Anastasiu Pavľučenkovovú ani Jelenu Vesninovú, všetky tri dali prednosť štartu na "malých" MS v Sofii. V ruskom výbere chýbala aj ľaváčka Jekaterina Makarovová, momentálne zranená Maria Šarapovová v tomto roku v Pohári federácie nereprezentovala.

Erraniová mala po triumfe nad Klejbanovovou obrovskú radosť. "Je to víťazstvo celého Talianska. Nie je podstatné, kto získal rozhodujúci bod, dôležité je, že sme uspeli ako tím. Klejbanovová je skvelá tenistka a nebolo to ľahké, no odohrala som veľmi dobrý zápas. Od prvej do poslednej loptičky som bola maximálne koncentrovaná. Ďakujem sardínskym divákom, ktorí nás vytrvalo povzbudzovali, boli skvelí," povedala Talianka v prvom interview priamo na kurte.

Taliansky kapitán Barazzuti bol na svoje zverenky hrdý. "Som veľmi šťastný, dievčatá si toto víťazstvo zaslúžili. Vyhrať štvrtýkrát Fed Cup v priebehu posledných siedmich rokov, to je niečo neuveriteľné. Finále bolo trochu zvláštne, pretože Rusky nepricestovali so svojimi najlepšími hráčkami. Na druhej strane sme však boli pod väčším tlakom, pretože každý od nás čakal iba víťazstvo. Museli sme byť koncentrovaní.Tajomstvo nášho úspechu spočíva v tom, že máme veľmi silného tímového duchu, čo sa potvrdilo aj v náročnom aprílovom semifinále proti obhajkyniam titulu z Česka. Dievčatá radi hrajú za Taliansko, dobre spolu vychádzajú a sú kamarátky, to je v tímových súťažiach veľmi dôležité," povedal bývalý výborný deblista.


finále Pohára federácie:
Taliansko - Rusko 4:0
Roberta Vinciová - Alexandra Panovová 5:7, 7:5, 8:6
Sara Erraniová - Irina Chromačevová 6:1, 6:4
Erraniová - Alisa Klejbanovová 6:1, 6:1
Flavia Pennettová, Karin Knappová - Chromačevová, Margarita Gasparjanová 4:6, 6:2, 10:4
UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o výsledok štvorhry

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok