V Konžskej demokratickej republike volia prezidenta a parlament

TASR
28.11.2011 07:00

Volebné miestnosti na východe rozľahlého štátu strednej Afriky sa otvorili už o 05.00 h SEČ, zatiaľ čo v hlavnom meste Kinshasa to bolo o hodinu neskôr. Právo voliť má približne 32 miliónov ľudí.

V Konžskej demokratickej republike volia prezidenta a parlament

O post prezidenta sa uchádza 11 kandidátov. O znovuzvolenie sa usiluje aj úradujúca hlava štátu Joseph Kabila (40), hoci zaznamenal pokles popularity. Jeho hlavným vyzývateľom je 78-ročný opozičný politik Etienne Tshisekedi, ktorý bol viacnásobným premiérom v ére diktátora Mobutu Sese Seka.

Tshisekedi obvinil Kabilu, že obohacuje seba a svojich priateľov na úkor konžských detí. Obaja politici sa obviňovali aj z manipulácií počas predvolebnej kampane.

Výsledky len druhých slobodných volieb v KDR po získaní nezávislosti od Belgicka v roku 1960 majú byť zverejnené 6. decembra. Pozorovatelia očakávajú opätovné víťazstvo Josepha Kabilu, ktorého otec Laurent-Désiré Kabila zvrhol v roku 1997 režim Sese Seka a do januára 2001 bol hlavou štátu, keď zahynul rukou atentátnika.

Pred začiatkom hlasovania došlo v KDR ku krvavým zrážkam medzi stúpencami rôznych politických táborov. V nedeľu pri nich podľa polície zahynuli štyria ľudia, opozícia hovorí o najmenej desiatich mŕtvych a desiatkach zranených.

Na voľby dozerajú zahraniční pozorovatelia vrátane Cindy McCainovej, manželky amerického senátora Johna McCaina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok