Pakistan zadržal podozrivých z masakry slovenských horolezcov

SITA TA3
31.10.2013 17:17

Pakistanská polícia zadržala 18 podozrivých z júnového teroristického útoku na skupinu zahraničných horolezcov, medzi ktorými boli aj dvaja Slováci. Polícia v oblasti Gilgit-Baltistán vo štvrtok informovala, že sedem podozrivých je ešte stále na úteku.

Pakistan zadržal podozrivých z masakry slovenských horolezcov
SITA

"Zatkli sme štyroch páchateľov útoku na základný tábor na Nanga Parbate," povedal Muhammad Navíd, ktorí stojí na čele vyšetrovacieho tímu. Dodal, že ostatných zadržaných podozrievajú z prípravy útoku, no priamo sa na ňom nepodieľali. K útoku sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu, pričom údajne malo ísť o pomstu za útoky amerických diaľkovo riadených lietadiel.

Navíd informoval, že podozriví vyšetrovateľom povedali, že podľa pôvodného plánu chceli horolezcov len uniesť. Čínsky horolezec však kládol odpor a jeden z teroristov ho zastrelil. Incident viedol k prudkej hádke medzi útočníkmi, ktorí sa potom rozhodli zastreliť všetkých turistov. Navíd však osobne pokladá únos väčšej skupiny ľudí v takom náročnom horskom teréne za skoro nemožný. Nedávno sa objavili správy, že polícia už dolapila aj organizátora útoku, ktorého identifikovali ako Karibulláha známeho tiež pod prezývkou Hasan. Má ísť o bývalého šéfa miestnej pobočky teroristickej skupiny Tahrík-i-Taliban (TTP), ktorá je v Pakistane zakázaná. Organizácia je napojená na militantné hnutie Taliban operujúce aj v Afganistane.

Incident na úpätí hory Nanga Parbat z 22. júna neprežili 10 cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden Pakistanec, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore. Okrem Slovákov Antona Dobeša a Petra Šperku zahynuli aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, Litovčan, Nepálčan a horolezec s dvojakým americko-čínskym občianstvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok