O uvoľnení ďalších peňazí pre Grécko sa rozhodne až v októbri

TA3, TASR
16.9.2011 22:12

Medzinárodní veritelia sa rozhodnú až v októbri, či Grécko dostane ďalšie peniaze zo záchranného balíka. Na dnešnej tlačovej konferencii po stretnutí ministrov financií eurozóny to povedal šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker.

O uvoľnení ďalších peňazí pre Grécko sa rozhodne až v októbri

Delegácia Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorá hodnotí plnenie podmienok záchranného úveru, neočakávane opustila Atény 2. septembra, pretože požadovala prepracovanie budúcoročného rozpočtu. Pozitívne hodnotenie takzvanej Trojky je podmienkou pre uvoľnenie ďalšej tranže zo 110-miliardového balíka finančnej pomoci v hodnote 8 miliárd eur, ktorá mala byť vyplatená koncom septembra. Keďže Atény majú peniaze len do konca októbra, v prípade nevyplatenia tranže by krajina zbankrotovala.

Podľa Junckera ministri financií eurozóny privítali záväzok zo strany Grécka týkajúci sa implementácie úsporného a reformného plánu. Šéf Euroskupiny zdôraznil, že je nevyhnutná plná realizácia plánu. Dodal, že o "ďalšej tranži sa rozhodne v októbri".

Juncker tiež ocenil plnenie úsporných a reformných krokov, ku ktorým sa zaviazali v rámci záchranných balíkov Portugalsko a Írsko.

Euroskupina je neformálne zoskupenie ministrov hospodárstva a financií členských štátov v eurozóne. Na zasadnutiach euroskupiny sa zúčastňujú aj predstavitelia EK a ECB.


Informovala o tom agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok