Investičná skupina PPF kupuje českú Telefónicu O2

SITA
29.10.2013 12:24

Investičná skupina PPF, ktorej väčšinovým majiteľom je český miliardár Petr Kellner, kupuje českú pobočku španielskeho koncernu Telefónica O2. Informoval o tom v utorok denník SME.

Investičná skupina PPF kupuje českú Telefónicu O2
SITA

Informáciu potvrdili denníku dva zdroje z telekomunikačného sektora. "Tento obchod je takmer istý, oznámený by mal byť v druhej polovici novembra," povedal jeden z nich. Madridská centrála koncernu Telefónica ani investičná skupina PPF informácie o uzavretí obchodu nechceli komentovať. Španieli rokovania s PPF potvrdili ešte pred dvoma týždňami.

Česká Telefónica, ktorá zahŕňa aj slovenskú pobočku, má trhovú hodnotu asi štyri miliardy eur. Podľa agentúry Bloomberg, by PPF nemala hradiť cenu podľa búrz, ale kúpu O2 zaplatí v splátkach podľa podnikateľských výsledkov. Podľa denníka SME španielska Telefónica českú a slovenskú pobočku predáva, aby mala na splácanie dlhov. Od investorov má totiž požičaných 50 miliárd eur a je najzadlženejším operátorom v Európe.

Na Slovensku má Telefónica 1,5 mil. zákazníkov. Zmenu majiteľa by zatiaľ nemali pocítiť. Operátor investuje do vlastnej siete, do konca roka chce pokryť vlastnou 3G sieťou najmenej 60 nových lokalít. Prihlásil sa aj do aukcie licencií pre novú mobilnú sieť štvrtej generácie, ktorá sa hodí na poskytovanie rýchleho internetového pripojenia. Šéf konzultačnej firmy Accenture Peter Škodný očakáva, že s takým investorom, ako je PPF, by mohla prísť aj vyššia nápaditosť, než má skúsený hráč v telekomunikačnom sektore.

Ak Telefónica uzavrie obchod s PPF, novým majiteľom tretieho mobilného operátora sa stane Petr Kellner. Ako uviedol denník SME, Kellner je najbohatším Čechom a magazín Forbes odhadol vlani jeho majetok na 10,4 miliardy dolárov. V rebríčku svetových miliardárov sa umiestnil na 106. mieste. Kellner je väčšinovým majiteľom skupiny PPF, ktorá podniká vo finančníctve, energetike, ťažobnom priemysle alebo v maloobchode. Spolu so skupinou J&T a podnikateľom Danielom Křetínskym nedávnom kúpili aj podiel a manažérske práva v Slovenskom plynárenskom priemysle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok