Francúzsky prezident prišiel na Slovensko po prvý raz

TA3 SITA
29.10.2013 06:56

Slovensko vôbec po prvýkrát navštívila francúzska hlava štátu. Prezident Francúzskej republiky François Hollande prišiel na oficiálnu návštevu Slovenska na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Francúzsky prezident prišiel na Slovensko po prvý raz
SITA

Gašparovič dostal Veľký kríž Čestnej légie

Prezident Francúzskej republiky François Hollande, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, dnes slovenskej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi udelil najvyššie francúzske vyznamenanie – Veľký kríž Čestnej légie. Gašparovič francúzskemu prezidentovi udelil najvyššie štátne vyznamenanie Slovenska – Rad Bieleho dvojkríža I. triedy.

Národný rad Čestnej légie je hlavné francúzske štátne vyznamenanie, ktoré založil Napoleon Bonaparte v roku 1802. Národný rad Čestnej légie zahŕňa tri stupne - Rytier, Oficiér a Komandér a dve hodnosti - Veľký oficiér a Veľký kríž. Nositeľom vyznamenia je Milan Rastislav Štefánik aj slovenský diplomat Ján Kubiš.

Gašparovič zas venoval francúzskemu prezidentovi súpravu krištáľových pohárov na víno a kolekciu slovenských vín.

S Francúzskom tvorím tandem v európskej politike, tvrdí Fico

Slovensko si nikdy nebolo s Francúzskom také blízke v európskej témach, ako je tomu teraz. "Slovensko a Francúzsko tvoria tandem, pokiaľ ide o európsku politiku," vyhlásil v Bratislave po rokovaní s prezidentom Francúzska Françoisom Hollandom premiér Robert Fico. Hollande je dnes na oficiálnej návšteve Slovenska. Predstavitelia oboch štátov hovorili predovšetkým o spolupráci v oblasti jadrovej energetiky a boji proti nezamestnanosti najmä mladých ľudí.

"Každá krajina má právo si stanoviť svoj vlastný energetický mix a my, podobne ako Francúzsko, sa špeciálne zaoberáme jadrom," poznamenal Fico. "Slovensko bude vyraďovať reaktory, bude potrebovať aj výstavbu nových blokov a musí skladovať jadrový odpad, tu sú možnosti spolupráce," doplnil Hollande. V súvislosti s otázkou nezamestnanosti mladých ľudí Fico vyhlásil, že je potrebné presvedčiť byrokratickú Európsku komisiu, že potrebujeme väčšiu pružnosť pri nakladaní s fondmi EÚ.

François Hollande sa narodil 12. augusta 1954 v meste Rouen. Vzdelanie získal na prestížnych parížskych školách a koncom 70. rokov vstúpil do Socialistickej strany. Začiatkom 80. rokov ho v súboji o poslanecké kreslo za department Corréze porazil vtedajší primátor Paríža a neskorší prezident Jacques Chirac. Hollande sa tak do parlamentu za Corréze dostal až v roku 1988. Neskôr bol námestníkom starostu mestečka Tulle a prelom v jeho politickej kariére nastal v roku 1997, keď sa stal lídrom Socialistickej strany, na ktorej čele nahradil vtedajšieho premiéra Lionela Jospina. V roku 2001 sa stal starostom mesta Tulle.

Vnútrostranícke spory spôsobili, že kandidátom rozhádaných socialistov pre prezidentské voľby v roku 2007 bola Hollandova vtedajšia partnerka Ségoléne Royalová, ktorú však v druhom kole porazil Nicolas Sarkozy. Hollande v reakcii na neúspech jeho strany v parlamentných voľbách konaných v roku 2007 odišiel z pozície lídra socialistov a svoje miesto prepustil Martine Aubryovej, ktorú však on sám nepodporil. Na čele strany totiž chcel vidieť jej rivala Bertranda Delanoea, primátora Paríža.

V prezidentských primárkach na jeseň roka 2011 však Hollande Aubryovú v priamom súboji o nomináciu porazil a stal sa oficiálnym kandidátom Socialistickej stany pre prezidentské voľby na jar 2012. Hollande stelesnil nádeje celého francúzskeho ľavicového spektra, ktoré rátalo s kandidatúrou Dominiquea Straussa-Kahna, bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu. Ten však po sexuálnom škandále z mája 2011 odmietol proti Sarkozymu kandidovať. Hollande v rámci svojej predvolebnej kampane zaujal najmä návrhom zdaniť bohatých Francúzov až do 75 percent. Do úradu prezidenta nastúpil 15. mája 2012. François Hollande nikdy nebol ženatý a so svojou bývalou partnerkou Ségoléne Royalovou má štyri deti. Žije s novinárkou Valérie Trierweilerovou.

Pozrite si spoločnú TB prezidentov F. Hollanda a I. Gašparoviča

Príhovory premiéra R. Fica a francúzskeho prezidenta F. Hollanda na úvod Okrúhleho stola – dialógu o strategickom partnerstve

TB po rokovaní francúzskeho prezidenta a slovenského premiéra

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok