Trenčiansky samosprávny kraj zostane tento rok bez rozpočtu

TASR TA3
28.10.2013 11:45

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) dokončí hospodárenie v tomto kalendárnom roku bez riadne schváleného rozpočtu. Nerokovalo sa o ňom ani na dnešnom poslednom zasadnutí zastupiteľstva TSK v tomto volebnom období.

"V činnosti samosprávy je to úplne neštandardná situácia, v doterajšej histórii fungovania samosprávy to nemá obdobu. Je mi to ľúto, pretože to znamená improvizáciu, nesystematické riešenia problémov, i keď legislatíva počíta aj s takouto situáciou. Považujem to však za absurdné," povedal poslanec TSK Ladislav Pavlík (Smer-SD, ĽS-HZDS).

Ako dodal, podiel na tom, že kraj nemá a tento rok ani nebude mať rozpočet, majú všetci, ktorí do toho mali čo hovoriť. "Sme v tom namočení úplne všetci. Tí, ktorí mali pripraviť rozpočet, ktorí sa zaoberali rozpočtom, ktorí ho mali schváliť. Sme tu na to, aby sme sa dohodli, aby sme problémy riešili, v tomto prípade k dohode nedošlo," zdôraznil Pavlík.

Podľa predsedu TSK Pavla Sedláčka je rozpočtové provizórium zákonná forma hospodárenia kraja. "Keďže nedošlo k dohode, aká forma rozpočtu je priechodná, tak som ho nepredložil. Hospodárime s prebytkom, memorandum splníme, s prostriedkami hospodárime zákonne," doplnil Sedláček s tým, že je na novom zastupiteľstve, aby nastavilo parametre rozpočtu tak, ako si to predstavuje.

Prvýkrát mali poslanci rokovať o rozpočte 19. decembra 2012. Vtedy ho stiahli z rokovania. Druhýkrát neschválili rozpočet 28. januára tohto roku. Ďalší pokus o schválenie rozpočtu zlyhal 30. mája, keď poslanci neschválili program mimoriadneho zasadnutia zvolaného práve pre rozpočet. Materiál, ktorý vtedy predložil Úrad TSK, označili niektorí poslanci za neúctu k nim a celý proces predkladania návrhu rozpočtu za frašku zo strany úradu.

Vyrovnaný rozpočet poslanci napokon schválili 24. júna aj s niekoľkými pozmeňovacími návrhmi, predseda TSK Pavol Sedláček však výkon uznesenia o rozpočte pozastavil. Podľa neho bolo v rozpore so zákonom a pre kraj nevýhodné. Poslanci chceli zvolať mimoriadne zasadnutie a prelomiť na ňom Sedláčkovo veto. Najsilnejší poslanecký klub v zastupiteľstve TSK Smer-SD sa s vedením kraja dohodol, že o rozpočte budú rokovať na mimoriadnom zasadnutí najneskôr do konca septembra. To sa však nekonalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok