Na predvolebnej debate v ČT sa zišli lídri 9 subjektov

TA3 TASR
24.10.2013 22:21

Predvolebné vysielanie Českej televízie vyvrcholilo dnes superdebatou deviatich predsedov alebo volebných lídrov najväčších politických zoskupení v pražskom Kongresovom centre.

Na predvolebnej debate v ČT sa zišli lídri 9 subjektov
ČTK

Do debaty, ktorá sa začala o 20.00 h a potrvá viac než dve hodiny, boli pozvaní: Bohuslav Sobotka (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Zdeněk Žák (SPOZ-Strana práv občanov-Zemanovci), Tomio Okamura (Úsvit), Andrej Babiš (ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a Ondřej Liška (SZ-Strana zelených).

Proti tomu, že ich lídrov nepozvali, protestovali pred Kongresovým centrom členovia Pirátskej strany, Strany slobodných občanov a volebného bloku Hlavu hore. Okolo 19.00 h sa podľa serveru iDnes.cz pokúsili preniknúť do budovy, ochranka ich však vytlačila von.

Riaditeľ spravodajstva Českej televízie Zdeněk Šámal uviedol, že "predvolebná superdebata je vyvrcholením série krajských špeciálov. Stretnú sa v nej preto predsedovia či volební lídri tých zoskupení, ktoré sa v nich objavili viac ako jedenkrát," citoval ho server Novinky.cz.

Debata, ktorú moderuje Václav Moravec, bude rozdelená do troch blokov. Prvý, 40-minútový blok je venovaný politickému, ekonomickému a spoločenskému vývoju za uplynulé štyri roky. K slovu sa v ňom dostanú predstavitelia štyroch strán, ktoré sa v roku 2010 dostali do parlamentu a znova kandidujú - ČSSD, ODS, TOP 09 a KSČM. V druhom, taktiež 40-minútovom bloku dostanú slovo subjekty, ktoré sa usilujú o zvolenie do Poslaneckej snemovne - KDU-ČSL, SZ, Úsvit a SPOZ.

Posledných 55 minút bude podľa ČT venovaných budúcemu vývoju krajiny, procesu zostavenia vlády a riešeniu najpálčivejších problémov.

V Južnej Amerike sa medzičasom pre časový posun začali v predstihu predčasné voľby českých poslancov. Ako prví mohli od 19.00 h SELČ voliť Česi v Brazílii a Argentíne a o hodinu nato aj na východnom pobreží USA, v Kanade a na Kube, napísali Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok