Volgogradská atentátnička možno verbovala vďaka práci personalistky

TASR
24.10.2013 10:54

Samovražedná atentátnička, ktorá v pondelok odpálila bombovú nálož v linkovom autobuse v juhoruskom Volgograde, predtým dlhší čas žila v Moskve, kde pracovala vo veľkej personálnej agentúre a u veľkého mobilného operátora. Napísal to dnes s odvolaním sa na informácie tajnej služby denník Izvestija.

Volgogradská atentátnička možno verbovala vďaka práci personalistky
SITA

Oficiálny predstaviteľ Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin už predtým informoval, že páchateľka útoku Naida Asijalovová posledných sedem rokov žila a pracovala v Moskve.

Podľa jednej z vyšetrovacích verzií mala v pláne uskutočniť atentát práve v Moskve. Vyšetrovatelia teraz v Moskve a okolí pátrajú po jej komplicoch a hľadajú konšpiračné byty. Predpokladá sa, že svojich "podriadených" šahídov Asijalovová verbovala sama, práve prostredníctvom práce v personálnej agentúre.

"Práca v personálnej agentúre je pre skúseného verbovača skutočnou zlatou baňou, lebo jeho rukami prechádzajú stovky dotazníkov s osobnými údajmi," uviedol pre Izvestija zdroj v bezpečnostných zložkách. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že Asijalovová bola skúsená psychologička.

Vyšetrovatelia už vypracovali psychologický portrét volgogradskej atentátničky: Asijalovová sa líši od tzv. čiernych vdov, ktoré sa na atentáty odhodlávajú z pomsty za smrť svojich najbližších. Nemala ani želanie "očistiť sa", ako sa to stáva u žien, ktoré sa stali napríklad obeťou znásilnenia "emisármi teroristických organizácií," píšu Izvestija.

Podľa ruského denníka s príbuznými sa Asijalovová názorovo nezhodovala, je preto možné, že sa u nej prejavila "snaha zbaviť sa negatívnej identity, osamelosti vykoreneného človeka, ktorý je najbližšími nepochopený".

Asijalovovej matka v telefonickom rozhovore pre agentúru RIA Novosti uviedla, že s dcérou sa prakticky vôbec nestýkali už štyri roky, boli len v telefonickom kontakte, naposledy asi mesiac pred atentátom vo Volgograde. Dodala, že jej dcéra začala nosiť hidžáb, aj keď v ich rodine to nie je zvykom a ani s tým nesúhlasia. Nepáčil sa im ani Asijalovovej nový partner.

Podľa ruských médií Asijalovová žila v neoficiálnom zväzku s Dmitrijom Sokolovom, ktorý bol síce ruskej národnosti, ale študoval islam, arabčinu a zaujímal sa o zbrane a výrobu výbušnín. Pár sa zoznámil prostredníctvom internetu. Predpokladá sa, že Sokolov je momentálne v Dagestane, kde pôsobí medzi separatistickými povstalcami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok