Iránca, ktorý prežil popravu, podľa ministra už vešať netreba

SITA
23.10.2013 08:02

Muža, ktorý pred dvormi týždňami prežil popravu obesením, už "nie je potrebné" opäť popraviť. V utorok to povedal iránsky minister spravodlivosti Mustafa Purmohammadi, ktorého citovala tlačová agentúra ISNA.

Iránca, ktorý prežil popravu, podľa ministra už vešať netreba
SITA

Podľa jeho názoru by totiž takýto krok mal nepriaznivý dopad na imidž Iránu. Vláda však nemá priamu kontrolu nad súdnictvom, ktoré bude v konečnom dôsledku rozhodovať o tom, či sa druhá poprava uskutoční. Podľa správ iránskych médií je však stav tridsaťsedemročného muža vážny, údajne je dokonca v kóme, jeho osud tak ostáva otázny.

Pašeráka drog, identifikovaný len ako Alirezu, označili za mŕtveho po 12 minútach visenia na slučke vo väzení pri meste Bojnord. Lekár však deň po poprave v márnici s prekvapením zistil, že muž nezomrel a stále dýcha. Následne ho previezli na ošetrovňu, aby sa zotavil. Ľudskoprávne organizácie vrátane niektorých iránskych právnikov však takýto postup označili za neľudský a žiadajú jeho prepustenie.

Podľa údajov Amnesty International tento rok popravili v Iráne viac ako 500 ľudí, väčšinu za pašovanie drog. Islamská republika tak po Číne usmrcuje najviac ľudí na svete. Teherán argumentuje nevyhnutnosťou hrdelného trestu v záujme zachovania poriadku. Iránci navyše tvrdia, že k popravám dochádza iba výnimočne a to v prípadoch vraždy, znásilnenia, ozbrojenej lúpeže, pašovania drog či nevery.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok