Rasmussen sľubuje protiraketový štít chrániaci Európu od roku 2018

TASR TA3
22.10.2013 15:22

Európsky protiraketový štít bude od roku 2018 chrániť všetkých obyvateľov členských krajín NATO. Uviedol dnes v Bruseli generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen tesne pred začatím rokovaní ministrov obrany Severoatlantickej aliancie.

Rasmussen sľubuje protiraketový štít chrániaci Európu od roku 2018
SITA

"Sme presvedčení, že hrozby raketových útokov sú reálne a preto potrebujeme mať systém adekvátnej obrany. Od roku 2018 bude systém protiraketovej obrany chrániť celú populáciu Európy a členských krajín NATO," povedal Rasmussen.

Generálny tajomník dal jasne najavo, že protiraketový štít bude čisto obranná záležitosť a navrhol Rusku, ktoré sa domnieva, že tento systém je namierený proti nemu, aby sa pripojilo k účasti na tomto vojenskom projekte.

"Nechceme predstierať, že nám Rusko jednoducho uverí. A preto navrhujeme zriadiť dve centrá protivzdušnej obrany. Jedno ruské a jedno v NATO, ktoré si môžu vymieňať informácie, pripravovať spoločné cvičenia a analyzovať vonkajšie hrozby," navrhol Rasmussen.

Podľa jeho slov najlepším spôsobom ako presvedčiť Rusko o skutočných cieľoch protiraketového štítu v Európe, je zaistiť účasť Moskvy na projekte.

Rusko a NATO sa dohodli na formálnej spolupráci v súvislosti s  protiraketovým štítom v Európe v roku 2010 počas summitu NATO v Lisabone. Príslušné rokovania však zlyhali kvôli žiadosti Moskvy, ktorá chce písomné záruky, že tento systém nie je namierený proti Ruskej federácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok