Jovanku Brozovú pochovajú s vojenskými poctami

TASR TA3
21.10.2013 19:52

Vdova po zakladateľovi povojnovej Juhoslávie, Josipovi Brozovi Titovi, Jovanka Brozová, bude pochovaná s vojenskými poctami po boku svojho manžela v belehradskom Dome kvetín, čo je mauzóleum a súčasne múzeum Juhoslávie. Oznámil to dnes srbský vládny výbor s tým, že pohreb sa uskutoční v sobotu na poludnie.

Vládny výbor, ktorý citovala agentúra Associated Press, uviedol, že pohreb s vojenskými poctami schválili pre úlohu, ktorú Jovanka Brozová zohrala v protifašistickom povstaní za druhej svetovej vojny. Zúčastnila sa na bojoch partizánov, ktorým velil Tito, a pracovala tiež ako zdravotná sestra. Po vojne sa stala najskôr Titovou sekretárkou a v roku 1952 jeho manželkou.

Keď Tito v roku 1980 zomrel, jeho nástupcovia ju vysťahovali z prezidentskej vily, zbavili ju majetku a aj po rozpade Juhoslávie ju držali v izolácii prakticky až do roku 2000, kedy Slobodan Miloševič prehral srbské prezidentské voľby.

Až pred niekoľkými rokmi dostala žena, ktorá mala svojho času v bývalej Juhoslávii značný vplyv a bola očitou svedkyňou viacerých historických udalostí, občiansky preukaz a cestovný pas. Skončilo sa tak pre ňu obdobie faktického domáceho väzenia, informovala agentúra APA.

Pre médiá bola niekdajšia prvá dáma Juhoslávie prakticky nedostupná.

Jovanku Brozovú hospitalizovali 23. augusta tohto roka vo vážnom stave po ľahšom infarkte myokardu na jednotke intenzívnej starostlivosti jednej z belehradských nemocníc, kde v nedeľu skonala na zlyhanie srdca. Mala 88 rokov.

Srbská vláda konštatovala, že s Jovankou Brozovou odišiel jeden zo svedkov záverečnej fázy dejín Juhoslávie.

P201310200256401.jpg

Jovanka Brozová v čase svojej najväčšej slávy po boku manžela - zakladateľa povojnovej Juhoslávie. Na archívnej fotografii z roku 1964. (ČTK)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok