Zo solidarity so spoluodsúdenou Aľochinová stiahla žiadosť o prepustenie

TASR SITA
18.10.2013 12:16

Väznená členka ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Maria Aľochinová stiahla svoju žiadosť, v ktorej súd žiadala o predčasné prepustenie na slobodu. Ako dôvod uviedla, že chce podporiť druhú väznenú členku skupiny, ktorá je v dôsledku protestnej hladovky hospitalizovaná v nemocnici.

Zo solidarity so spoluodsúdenou Aľochinová stiahla žiadosť o prepustenie
SITA

Aľochinová uviedla, že by bolo neetické, keby sa dostala na slobodu, kým jej priateľka Nadežda Tolokonnikovová hladovkou protestuje proti pracovným podmienkam v tábore, kde si odpykáva dvojročný trest odňatia slobody za výtržníctvo.

Tri členky skupiny sa trestného činu výtržníctva podľa súdu dopustili, keď v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa predviedli svoju "modlitbu", ktorou Bohorodičku prosili, aby Rusko zbavila prezidenta Vladimira Putina.

"Nemám žiadne morálne právo zúčastniť sa na súdnom pojednávaní, keď moja priateľka a spoluodsúdená Nadežda Tolokonnikovová takú možnosť nemá," uviedla Aľochinová v liste súdu v Nižnom Novgorode, ktorým zdôvodnila stiahnutie žiadosti o zmenu svojho trestu. Dodala, že Tolokonniková je "v nemocnici alebo naspäť v tom istom  väzení, o ktorom sme počuli tie strašné veci".

Tolokonnikovová sa opakovane sťažuje a najnovšie aj hladovkou protestuje proti "otrockým podmienkam" práce v pracovnom tábore č. 14 v Mordvianskej republike, kde si odpykáva svoj trest.

Aľochinová vyhlásila, že má v úmysle odpykať si celý trest. Predčasné prepustenie na slobodu by v jej prípade podľa nej prichádzalo do úvahy jedine za predpokladu vyhlásenia amnestie pre väzenkyne, ktoré sú matkami malých detí.

Aľochinová a Tolokonnikovová by sa mali dostať na slobodu v marci budúceho roku. Tretej členke skupiny - Jekaterine Samucevičovej, ktorá bola tiež odsúdená na dva roky, odvolací súd vlani 10. októbra verdikt prvostupňového súdu zmenil na podmienečný a prepustil ju na slobodu.

Tolokonnikovová z Pussy Riot pokračuje v hladovke

Väznená ruská aktivistka Nadežda Tolokonnikovová sa rozhodla pokračovať v hladovke, ktorú začiatkom októbra po niekoľkých dňoch prerušila, keď ju pre zhoršený stav museli hospitalizovať. Manžel 23-ročnej členky punkovej skupiny Pussy Riot o tom v piatok informoval prostredníctvom listu zaslaného tlačovej agentúre AFP.

Pjotr Verzilov uvádza, že Tolokonnikovová sa vrátila z nemocnice do trestaneckej kolónie, na čo v súlade s predošlým sľubom obnovila svoj protest proti tamojším "otrockým" podmienkam. Prvú časť hladovky, ktorou chcela dosiahnuť presunutie do iného zariadenia, začala ešte 23. septembra, pričom vydržala osem dní. Väzenská správa v republike Mordviansko, kde sa kolónia nachádza, potvrdila, že Tolokonnikovová od piatku opäť odmieta jesť. Na jej zdravie podľa vyhlásenia dohliadajú väzenskí lekári.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok