Slovensko kritizuje odloženie prístupových rokovaní s Macedónskom

TASR
17.10.2013 17:26

Pre Slovensko je frustrujúce, že napriek opätovnému odporúčaniu Európskej komisie (EK) otvoriť prístupové rokovania s Macedónskom, sa tento proces nezačal.

Slovensko kritizuje odloženie prístupových rokovaní s Macedónskom
SITA

"Veríme, že čoskoro dôjde k vyriešeniu sporu s Gréckom o názov štátu," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí na margo výročnej správy EK o pokroku kandidátskych krajín. Tú v stredu predstavil eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle.

V nej sa konštatuje, že Macedónsko naďalej a v dostatočnej miere plní politické kritériá pre členstvo v EÚ. Macedónsko dosiahlo vysokú úroveň harmonizácie s právnymi predpismi EÚ. Komisia po piaty raz od roku 2009 odporúča, aby rokovania so Skopje prešli do druhej fázy pridruženia. Únia však vyzýva krajinu, aby doriešila 20-ročný spor s Gréckom o svoj názov, čo zhoršuje vzťahy so susednými členskými štátmi EÚ.
"Slovensko sa stotožňuje s odporúčaním na obnovu úsilia pri riešení bilaterálnych sporov medzi ašpirantskými krajinami, ale aj medzi nimi a niektorými členskými krajinami," zdôraznilo MZV.

Ministerstvo je tiež sklamané z toho, že Bosna a Hercegovina (BaH) ako jediný štát v regióne stagnuje a dlhodobo nie je schopná výraznejšieho pokroku vo svojich eurointegračných snahách.

V správe komisie sa uvádza, že BaH dosiahla len obmedzený pokrok pri plnení politických kritérií pre členstvo v EÚ. Politickí predstavitelia musia nájsť kompromis pre zabezpečenie politických práv národnostných menšín.

"Sme presvedčení, že nedávny vstup Chorvátska do únie bude pôsobiť motivačne na ďalšie krajiny ašpirujúce na členstvo v EÚ," podotklo ministerstvo, ktoré zároveň ocenilo pokrok, ktorý v uplynulom období dosiahla Čierna Hora (ČH). Ide o jediný štát západného Balkánu, s ktorým v súčasnosti prebiehajú prístupové rokovania. Uzavreté alebo čiastočne uzavreté s ňou boli dve prístupové kapitoly, komisia odporúča otvorenie ďalších šiestich kapitol. Krajina podľa EK naďalej dostatočne spĺňa politické kritériá pre členstvo v únii.

MZV verí, že ČH bude naďalej dynamicky plniť predvstupové kritériá. Zároveň ocenilo významný pokrok, ktorý v integrácii dosiahlo Srbsko, pričom podporuje jeho snahu o normalizáciu vzťahov s Kosovom. "Kladne hodnotíme aj vývoj v Albánsku po parlamentných voľbách a očakávame, že nová vláda bude pokračovať v úspešne naštartovanom reformnom procese," uviedol slovenský rezort diplomacie.

Komisia odporúča, aby bol Albánsku udelený štatút kandidátskej krajiny s tým, že musí naďalej prijímať opatrenia v boji proti organizovanému zločinu a korupcii. Tirana podľa EK dosiahla mierny pokrok pri zlepšovaní schopnosti prevziať záväzky vyplývajúce z aproximácie právnych predpisov a noriem EÚ. Ďalší pokrok je potrebný v oblasti práv duševného vlastníctva, daní, energetiky a životného prostredia. Kandidátsky štatút by mala získať na decembrovom summite EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok