Ústredná volebná komisia pre voľby do VÚC po prvý raz zasadla

TA3, SITA
16.10.2013 13:58

Predseda vlády Robert Fico zvolal prvé zasadnutie členov Ústrednej volebnej komisie pre voľby do orgánov samosprávnych krajov 2013. Členovia komisie zložili sľub a vyžrebovali predsedu a podpredsedu Ústrednej volebnej komisie.

Ústredná volebná komisia pre voľby do orgánov samosprávnych krajov sa dnes zišla na prvom zasadnutí, jej členovia sa ujali funkcie zložením sľubu. Na slávnostnom zasadnutí, ktoré do sídla vlády zvolal premiér Robert Fico, vyžrebovali za predsedu komisie Štefana Škrabáka (Komunistická strana Slovenska) a za podpredsedu Milana Polešenského (Európska demokratická strana).

V Ústrednej volebnej komisii sú: Ján Báhidský (Nový parlament), Martin Beluský (Ľudová strana Naše Slovensko), Tibor Cabaj (Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko), Miloslava Čutková (Strana moderného Slovenska), Soňa Kikušová (Priama demokracia), Eva Kukurová (Národ a Spravodlivosť - naša strana), Róbert Madej (Smer - sociálna demokracia), Peter Nyilfa (Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja), Vladimír Pčolinský (Nová väčšina - Dohoda), Milan Polešenský (Európska demokratická strana), Martina Stodolová (Slovenská národná strana), Jakub Škrabák (Slovenská ľudová strana) a Štefan Škrabák (Komunistická strana Slovenska).

Do Ústrednej volebnej komisie podľa zákona deleguje najneskôr 30 dní pred dňom konania volieb do vyšších územných celkov (VÚC) po jednom zástupcovi a jednom náhradníkovi každá politická strana, ktorá kandiduje do krajských zastupiteľstiev aspoň v polovici krajov. Za zapisovateľku Ústrednej volebnej komisie vymenovala vláda 14. augusta Evu Chmelovú, ktorá je poverená vedením odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR. Komisia usmerňuje najmä činnosť volebných komisií nižších stupňov, rozhoduje o sťažnostiach na postup volebných komisií samosprávnych krajov, zisťuje a uverejňuje celkové výsledky volieb.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov - teda ich predsedov a zastupiteľstiev sa uskutočnia v sobotu 9. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr, všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. Ak kandidát na predsedu samosprávneho kraja nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, do 14 dní bude druhé kolo. Náklady na jesenné krajské voľby budú takmer desať miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok