Navaľnyj sa chce odvolať proti rozsudku odvolacieho súdu

TASR, TA3
16.10.2013 11:03

Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj dnes síce z budovy súdu v meste Kirov odišiel ako slobodný človek, ale v súlade s rozsudkom sa niekoľko rokov nemôže uchádzať o volenú funkciu, upozornila agentúra Reuters.

Odvolací súd v Kirove dnes Navaľnému zmenil päťročný trest väzenia na podmienečný. Navaľnyj tak síce nepôjde do väzenia, ale jeho usvedčenie súdom z podvodu zostáva v platnosti. Súčasne mu súd nariadil päťročnú skúšobnú dobu a povinnosť raz za dva mesiace sa hlásiť na polícii v mieste trvalého bydliska.
Navaľnyj dnes avizoval, že sa proti dnešnému verdiktu odvolá, pretože so svojím obvinením principiálne nesúhlasí.

Po tom, ako sa pred súdom zvítal so svojou ženou, Navaľnyj novinárom povedal: "Je mi jasné, že úrady sa ma snažia vyhnať z politiky všetkými prostriedkami, prichádzajú s reštrikciami a vyfabrikovanými kauzami." "Jedna vec je istá: nepodarí sa im vytlačiť z politického života ani mňa, ani mojich spojencov," zdôraznil.

Navaľnyj sa podľa obžaloby podieľal na organizácii krádeže dreva zo štátnej spoločnosti KirovLes, ktorá v jej dôsledku prišla o 16 miliónov rubľov (370.000 eur). Trestného činu sa podľa súdu dopustil v roku 2009 ako poradca liberálneho gubernátora Kirovskej oblasti. Súd ho v júli uznal za vinného zo zločinu podvodu a odsúdil na päť rokov väzenia. Hneď nasledujúci deň ho však súd nečakane prepustil z vyšetrovacej väzby, takže Navaľnyj mohol kandidovať vo voľbách primátora Moskvy, v ktorých skončil na druhom mieste - za kremeľským favoritom Sergejom Sobianinom.

Analytici tvrdia, že vývoj Navaľného kauzy je možno pre Kremeľ ponižujúcou porážkou, ale v žiadnom prípade nie je ohrozením popularity prezidenta Putina a jeho zotrvania v úrade hlavy štátu. Navaľného popularita sa totiž obmedzuje na veľké mestá v západnej časti krajiny, ako je Moskva či Petrohrad, zatiaľ čo Putin má podporu s výnimkou metropol v celej krajine.

Uväznením Navaľného by sa navyše zvýšilo riziko vypuknutia nových demonštrácií odporcov Putinovej politiky a ľudskoprávnych aktivistov. Poškodil by sa ním aj Putinov imidž, a to krátko pred olympijskými hrami v Soči, ktoré Rusko vníma ako vec prestíže.

Ako pripomína Reuters, Navaľnyj i ďalší predstavitelia opozície sa domnievajú, že dnešný verdikt súdu bol starostlivo pripravený v Kremli v snahe zabrániť tomu, aby sa tento najslávnejší ruský bloger stal akýmsi "ruským Mandelom" (za ktorého ho označila politická analytička Julia Ševcovová), kým sa nebude môcť uchádzať o volenú funkciu.

Podľa aktivistu opozície Iľju Jašina rozhodnutie súdu "znamená politickú izoláciu".

Ľudmila Alexejevová z Moskovskej Helsinskej skupiny vyjadrila radosť nad zmenou rozsudku na podmienečný trest, i keď podľa jej názoru mal súd Navaľného oslobodiť. "Je smiešne tešiť sa podmienečnému trestu, ale v našich podmienkach je to tak: nejdeš sedieť, aj to je dobre, chvalabohu."

Podľa Michaila Vinogradova z nadácie Petrohradská politika zavážilo aj to, že Navaľnyj sa za niekoľko
mesiacov z opozičného aktivistu a blogera zmenil na "politika č. 2 - prinajmenšom v Moskve". Dodal, že Navaľnyj sa síce nemôže zúčastňovať na predvolebných kampaniach, ale vo verejnom politickom pôsobení mu nikto nemôže zabrániť.

Politológ Pavel Sviatenkov pre RIA Novosti vyhlásil, že zmena trestu na podmienečný sa dala očakávať, lebo "keby musel (Navaľnyj) ísť sedieť, bol by to medzinárodný škandál". Keby sa stal väzňom, získal by status politického väzňa ako "Nelson Mandela či Lech Walesa a pútal by pozornosť celého sveta".

Navaľnyj počas dnešného pojednávania vyhlásil, že obvinenie voči nemu je vymyslené a politicky motivované. Po vynesení verdiktu, ktorým sa jeho trest odňatia slobody zmenil na podmienečný, uviedol, že rozhodnutie o tom sa neprijímalo v Kirove, ale v Moskve. Putinov hovorca Dmitrij Peskov však vyhlásil, že prezident s dnešným rozsudkom nemá nič spoločné. Napriek hovorcovým tvrdeniam má mnoho Rusov podozrenie, že v niektorých háklivých alebo ostro sledovaných prípadoch nerozhodujú súdy, ale Kremeľ, pripomína Reuters.

Agentúra dodáva, že zatiaľ nie je jasné, koľko rokov bude mať Navaľnyj zákaz kandidovať vo voľbách. Ruský Ústavný súd minulý týždeň rozhodol že doživotný zákaz byť volený v prípade odsúdených je protiústavný. Príslušný zákon však zatiaľ nebol zmenený, takže platí, že odsúdení sa nesmú uchádzať o zvolenie na obdobie korešpondujúce s dĺžkou ich trestu.

Okrem toho, že Navaľnyj má päťročný podmienečný trest, sudca rozhodol aj o päťročnej skúšobnej dobe, čo by podľa politikovej obhajkyne Oľgy Michajlovovej mohlo znamenať, že tresty by si mal odpykať v časovej následnosti - to by de facto znamenalo, že Navaľnyj by sa o volenú funkciu nesmel uchádzať desať rokov.

Aj keby zákaz platil len na päťročné obdobie, v najbližších prezidentských voľbách v roku 2018 by Navaľnyj aj tak kandidovať zrejme nemohol, uvádza Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok