Taliansko spúšťa záchrannú operáciu v Stredozemnom mori

TASR
16.10.2013 10:42

Taliansko na Sicílii spúšťa vojenskú a humanitárnu operáciu Mare nostrum, ktorej cieľom je 24 hodinové hliadkovanie v Stredozemnom mori, obzvlášť v oblasti medzi Sicíliou a africkým pobrežím, a v prípade potreby rýchla záchrana pasažierov stroskotaných lodí, napísal dnes francúzsky denník la Croix.

Taliansko spúšťa záchrannú operáciu v Stredozemnom mori
SITA

Operácia je reakciou na nedávne stroskotanie lode s viac ako 500 ilegálnymi imigrantmi, ktorá sa potopila neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa.

Premiér Enrico Letta pri prezentácii poslania misie podľa La Croix uviedol, že je "neprijateľné, aby sa Stredozemné more stalo mŕtvym morom". Dodal, že Rím bude na zasadnutí Európskej rady 24. a 25. októbra žiadať posilnenie agentúry Frontex, ako aj bilaterálnych vzťahov s krajinami, odkiaľ prichádzajú ilegálni imigranti, najmä potenciálni žiadatelia o azyl.

Taliansky minister obrany Mario Mauro zdôraznil, že vojenská a humanitárna operácia v Stredomorí je spôsobom, ako upozorniť ostatné štáty Európy, aby sa vo veci angažovali podobne ako Taliansko.
Misia Mare nostrum má k dispozícii štyri vojnové lode, dve hliadkovacie plavidlá a dve fregaty s vrtuľníkmi. Prvýkrát Taliansko do podobnej operácie nasadí aj 230 metrov dlhú loď s 250 členmi posádky, ktorá má zariadenia na poskytnutie urgentnej lekárskej pomoci, čo umožní postarať sa o imigrantov preživších stroskotanie na mori.

Súčasťou technického vybavenia misie sú aj vrtuľníky so špeciálnymi optickými prístrojmi, ako aj lietadlo s nočným videním a bezpilotné lietadlá, ktoré podľa Maura lode s ilegálnymi prisťahovalcami na mori vypátrajú ľahšie a rýchlejšie.

Doteraz sa na hliadkovaní a záchranných akciách v Sicílskom kanáli - medzi Talianskom a pobrežím Tuniska - zúčastňovalo spolu 500 ľudí, ich počet sa však po nedávnych námorných nešťastiach dnešným dňom strojnásobí.

Odhaduje sa, že mesačné náklady na misiu sa vyšplhajú na 1,5 milióna eur a očakáva sa, že ešte stúpnu. Ako uviedol premiér Letta, trvanie operácie Mare nostrum závisí od vývoja situácie v Eritrei, Somálsku, Sýrii, Egypte a v Líbyi, odkiaľ do Talianska prichádza najviac ilegálnych prisťahovalcov.
Minister vnútra Angelino Alfano spresnil, že Taliansko očakáva, že vďaka policajnej spolupráci sa podarí aspoň čiastočne zabrániť vyplávaniu lodí s imigrantmi z domovských prístavov, zlepší sa kontrola na hraniciach EÚ a v krajine sa skvalitní systém prijímania imigrantov. Dodal, že zachráneným stroskotancom nemusí  útočisko poskytovať vždy nevyhnutne len Taliansko.

Toto spresnenie, ako napísal denník La Croix, malo za cieľ upokojiť tých Talianov, ktorí s misiou Mare nostrum a ani s pomocou imigrantom nesúhlasia.

Svedčia o tom aj nedávne články v talianskej pravicovej tlači: denník Libero kritizoval taliansku vládu za nasadenie loďstva na záchranu ilegálnych prisťahovalcov a denník Padania obvinil premiéra Lettu, že "použitím lodí otvára dvere ilegálnym imigrantom, zatiaľ čo Talianom zasadzuje jednu ranu za druhou, keď znižuje finančné zdroje na verejné zdravotníctvo a regionálny rozvoj".

Ľavicový denník Unitá však postup vlády kvituje, lebo sa "s maximálnou účinnosťou snaží zachrániť stovky ľudí, ktorým v Stredomorí denne hrozí smrť".

Denník talianskej biskupskej konferencie Avvenire zverejnil posolstvo sicílskych biskupov, ktorí vyzvali "všetkých ľudí dobrej vôle, aby prehĺbili svoje znalosti o fenoméne prisťahovalectva, oslobodili sa od predsudkov a preskúmali všetky možné formy pomoci imigrantom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok