V USA sa konečne dohodli na zvýšení dlhového stropu

TA3 TASR
16.10.2013 06:23

Americkí demokrati a republikáni v Senáte dnes dosiahli nadstranícku dohodu o zvýšení dlhového stropu Spojených štátov a skončení "odstávky" vlády, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Politickú dohodu oznámili líder demokratov v Senáte Harry Reid a líder republikánov v tejto hornej komore amerického Kongresu Mitch McConnell.

Republikánsky senátor Ted Cruz, ktorý bol predtým proti akejkoľvek dohode kvôli financovaniu zdravotníckej reformy amerického prezidenta Baracka Obamu (známej ako Obamacare) uviedol, že nemá záujem zdržiavať schvaľovanie opatrenia.

Očakáva sa, že dohodu schváli ešte počas dnešného dňa republikánmi vedená Snemovňa reprezentantov. Podľa DPA však zatiaľ nie je jasné, ako bude prebiehať legislatívny proces.


Stranícki lídri v Senáte boli údajne blízko k dohode už od pondelka. Snaha predsedu Snemovne reprezentantov Johna Boehnera presadiť alternatívny plán neuspela, pretože nezískal podporu ani u vlastných republikánov, ktorí majú v snemovni väčšinu.

Dohoda v Senáte o zabránení defaultu USA zvýšila cenu WTI nad 102 USD/barel

Cena ropy vzrástla o vyše dolár, keď trhy zareagovali na informácie lídrov v Senáte amerického Kongresu, že dosiahli dohodu, ktorá zabráni hroziacej platobnej neschopnosti USA a zároveň umožní dočasne zrušiť čiastočnú odstávku vlády. Informovala o tom agentúra AP.

Dohodu lídrov demokratickej väčšiny a republikánskej menšiny v Senáte musia ešte schváliť obe komory Kongresu. Očakáva sa, že prvá bude hlasovať republikánmi ovládaná Snemovňa reprezentantov, čo by malo celé hlasovanie urýchliť. Šance na schválenie dohody v Kongrese už v priebehu dnešného dňa sa zvýšili najmä potom, čo republikánsky senátor Ted Cruz, ktorý bol jedným z najhlasnejších kritikov zdravotníckej reformy prezidenta Baracka Obamu, uviedol, že hlasovanie zdržiavať nebude.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v novembri vzrástla okolo poludnia v New Yorku o 1,18 USD na 102,39 USD (75,50 eura) za barel (159 litrov). Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s decembrovým kontraktom, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 97 centov na 110,93 USD/barel.

O téme sme sa zhovárali s Tomášom Plavcom zo spoločnosti Trim Broker

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok