Pútnici v Mekke sa obávajú nákazy

TASR
13.10.2013 22:33

Moslimovia z celého sveta sa dnes nahrnuli do rozsiahleho stanového tábora v saudskoarabskej púšti pred začiatkom každoročnej islamskej púte hadždž. Počet pútnikov sa však tento rok znížil sčasti aj pre obavy z nového vírusu, ktorý postihuje dýchacie cesty a ktorého výskyt zaznamenali na Arabskom polostrove.

Pútnici v Mekke sa obávajú nákazy
SITA

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Do obrovského stanového tábora v údolí Míná, približne päť kilometrov od posvätného moslimského pútnického mesta Mekka, prišli vyše dva milióny pútnikov, čo je asi o milión ľudí menej než vlani. Do tábora pricestovali z Mekky a začali sa pripravovať na hadždž - to znamená, že deň strávili modlitbami a prosbami.
Saudskoarabské úrady výrazne znížili počet víz udelených takým skupinám moslimov, ako sú starší ľudia, tehotné ženy a chronicky chorí. Je to preventívne opatrenie proti novému vírusu postihujúcemu dýchacie cesty, ktorý sa podobá vírusovému ochoreniu SARS. Nový typ koronavírusu pochádza z tej istej skupiny ako vírus SARS a v Saudskej Arábii zabil za posledný rok už vyše 50 ľudí.

Saudskoarabský minister zdravotníctva vyhlásil v sobotu večer, že medzi pútnikmi nezistili žiadne prípady nákazy koronavírusom.

Ďalšie obmedzenia v počte udelených víz si vyžiadali aj obrovské stavebné projekty, ktoré sa uskutočňujú v Mekke.

Púť hadždž je jedným z hlavných pilierov islamu a každý fyzicky zdatný moslim ju musí absolvovať aspoň raz za život. Hadždž je štvordňová duchovná očista, vychádzajúca zo stáročia starej interpretácie zvykov proroka Mohameda, zakladateľa islamu.

Moslimovia tradične navštívia v Medine mešitu, kde je pochovaný prorok Mohamed. Hadždž však začnú v Mekke sériou rituálov v Kaabe, stavbe v tvare kocky, ktorá sa nachádza v areáli Veľkej mešity. Moslimovia na celom svete sa modlia päťkrát denne tvárou obrátenou práve k tejto posvätnej kocke.

Pútnici zamieria v pondelok z údolia Míná do okolia hory Arafát, približne 20 kilometrov východne od Mekky. Moslimovia veria, že prorok Mohamed kázal práve na tejto hore ľuďom, aby zanechali spory a dali bokom rasové, ekonomické i kmeňové rozdiely. Moslimovia aj o 1400 rokov neskôr veria, že v tento deň a na tomto mieste sa otvoria brány raja a ich modlitby budú vyslyšané.

Tento rok však majú niektorí pútnici na tvári masky, aby sa chránili pred novým koronavírusom pripomínajúcim SARS (ťažký akútny respiračný syndróm), ktorý v roku 2003 usmrtil po celom svete stovky ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok