Univerzita tretieho veku privíta 245 nových študentov, najstaršia má 88 rokov

TASR
12.10.2013 10:28

V Aule Univerzity Komenského v Bratislave (UK) sa v stredu (16.10.) uskutoční netradičná imatrikulácia. Medzi nových študentov sa zaradí 245 poslucháčov Univerzity tretieho veku (UTV). Najmladší z nich má 50 rokov, najstaršia poslucháčka zas 88 rokov.

Univerzita tretieho veku privíta 245 nových študentov, najstaršia má 88 rokov
SITA

O Univerzitu tretieho veku na UK je každoročne veľký záujem zo strany seniorov, ktorý dvojnásobne prevyšuje jej kapacitné možnosti. Univerzitu v súčasnosti navštevuje takmer 1800 poslucháčov, z nich približne 90 percent tvoria ženy. „Študenti UTV patria medzi najvzornejších a najlepších poslucháčov. Odpoveď na otázku, prečo je tomu tak, je jednoduchá. Pretože sa vzdelávať nepotrebujú, ale chcú. UTV ponúka možnosť aktívneho trávenia voľného času, nadväzovania sociálnych kontaktov a v neposlednom rade získavania nových vedomostí,“ povedala riaditeľka Centra ďalšieho vzdelávania UK Janka Chládecká.

Navštevovanie univerzity dodáva podľa nej seniorom životný optimizmus a entuziazmus. Do úzadia sa u nich dostávajú zdravotné ťažkosti a zdanlivo banálne problémy.

V akademickom roku 2013/2014 prejavili študenti-seniori najväčší záujem o dejiny a pamiatky Bratislavy, svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO, reálie Talianska či históriu a kultúru Rakúska. V tomto roku ponúkla UTV študentom aj nové odbory: expresívne terapie, dejiny literatúry, rozvoj podnikateľských zručností a Zumbu Gold.

„Každoročný neutíchajúci záujem o štúdium na našej Univerzite tretieho veku je dôkazom toho, že vek nezohráva pri vzdelávaní žiadnu úlohu,“ hovorí rektor UK Karol Mičieta.

Imatrikulácia nových poslucháčov prvého (všeobecného) ročníka Univerzity tretieho veku na UK sa uskutoční v stredu 16. októbra o 14.00 h v Aule UK na bratislavskom Šafárikovom námestí.

TASR informácie poskytla Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok