Republikáni sa s Obamom stále nedohodli, Kongres má čas do štvrtka

TA3 TASR
12.10.2013 08:08

Šéf Bieleho domu odmietol návrh na zvýšenie dlhového stropu na 6 týždňov, pokiaľ budú republikáni klásť ďalšie podmienky.

Známe národné parky opäť sprístupnia verejnosti napriek nedoriešenému sporu

Tri z najznámejších amerických národných parkov - Grand Canyon, Sochu slobody a Mount Rushmore - v najbližších dňoch opäť otvoria pre verejnosť napriek nevyriešenému rozpočtovému sporu, ktorý stále blokuje financovanie federálnych úradov a inštitúcií.

Na sprístupnení zatvorených parkov sa dohodli guvernéri príslušných štátov s federálnou vládou vo Washingtone, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenia, ktoré v piatok vydali jednotliví guvernéri.

Arizonská guvernérka Jan Brewerová oznámila, že park Grand Canyon (Veľký kaňon), ktorý každoročne pritiahne takmer päť miliónov návštevníkov, opäť otvoria už dnes, a to v celom jeho rozsahu. V rámci dohody sa podarilo zo štátnych a ďalších zdrojov zabezpečiť 651.000 dolárov na zaistenie chodu parku na ďalších sedem dní.

Štát New York podľa guvernéra Andrewa Cuoma súhlasil s tým, že bude dočasne hradiť všetky náklady na fungovanie národného parku Liberty Island, ktorého súčasťou je Socha slobody. Newyorské úrady to bude stáť 61.600 dolárov denne. Uzavretie pamiatky, ktorú by mali opätovne otvoriť pre verejnosť počas víkendu, má totiž podľa Cuoma devastujúci vplyv na miestnu ekonomiku a turistický ruch.

Národný pamätník Mount Rushmore, s podobizňami štyroch prezidentov USA vytesanými do skaly, bude opäť prístupný od pondelka rána. Štát Južná Dakota použije na financovanie parku prostriedky od súkromných darcov, ktorí sú na tento účel ochotní poskytnúť potrebných 15.200 dolárov na deň.

Od 1. októbra je v USA uzavretých celkovo 401 národných parkov, pamätníkov a ďalších lokalít spadajúcich pod federálny úrad National Park Service (NPS). Zatvorená je aj väčšina federálnych agentúr a okolo 800.000 zamestnancov štátnej správy má nútenú neplatenú dovolenku.

Dôvodom núdzového režimu je rozpočtové provizórium. Pre spor medzi republikánmi a demokratmi v Kongrese, týkajúci sa zdravotníckej reformy prezidenta Baracka Obamu, nie je ešte schválený rozpočet na fiškálny rok 2013-14, ktorý sa začal 1. októbra.

Vo Washingtone silnie optimizmus, že sa fiškálna kríza vyrieši

Prezident Barack Obama a republikánski lídri v americkom Kongrese smerujú k východisku z fiškálnej slepej uličky. Informuje Reuters.

V piatok (11. 10.) sa stretol prezident Obama v Bielom dome s predstaviteľmi republikánov v Senáte a telefonicky komunikoval s predsedom Snemovne reprezentantov, republikánom Johnom Boehnerom.

Zatiaľ je ťažké odhadnúť stav rokovaní, lebo ani jedna strana nechcela uviesť detaily z nich. Vyjadrovali sa však s novým optimizmom o možnosti dostať znovu do práce stovky tisíc federálnych úradníkov a zdvihnúť limit federálneho dlhu. Iba republikánsky senátor Orrin Hatch prezradil, že prezident hovoril o obavách, že predĺženie limitu na rast federálneho dlhu o šesť týždňov je prikrátky a že je nevyhnutné rokovať o nových zdrojoch štátnych príjmov, čo by malo byť v budúcnosti súčasťou každého plánu na zníženie rozpočtového schodku.

Predpokladá sa, že zákonodarcovia budú rokovať aj cez víkend s cieľom dopracovať sa k riešeniu fiškálnej krízy začiatkom budúceho týždňa.

Ekonómovia varovali, že platobná neschopnosť Spojených štátov, ktorá by nastala po 17. októbri, by vyvolala chaos v celom svete a v piatok zdôraznili, že ak by úradníci zostali doma viac ako mesiac, krajine hrozí pokles výkonu americkej ekonomiky v poslednej štvrtine tohto roku najmenej o 1,5 %.

Prezident Obama chce dosiahnuť, aby sa limit na zvyšovanie federálneho dlhu schválil na viac ako šesť týždňov, ktoré navrhujú republikáni. Tí zase chcú od Bieleho domu prísľub, že sa bude rokovať o výraznejšom znížení rozpočtového deficitu.

Republikáni v Snemovni reprezentantov budú rokovať o riešení krízy dnes predpoludním východného amerického času.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney uviedol, že strany sa zhodujú, že treba pokračovať v rokovaniach, ale dlhový strop len na šesť týždňov "by nás priviedol tesne pred Dňom vďakyvzdania a začiatkom mimoriadne dôležitej nákupnej sezóny presne späť do situácie, v ktorej sme dnes".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok