Spojené štáty zastavia Egyptu väčšinu vojenskej pomoci

TA3, TASR
10.10.2013 06:43

Dôvodom sú zásahy proti stúpencom zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího. Egypt príde celkovo o 560 miliónový balík pomoci a ťažkú vojenskú techniku.

Káhira tvrdí, že sa americkému tlaku nepodvolí

Armádou podporovaná egyptská vláda odsúdila dnes rozhodnutie Spojených štátov o znížení vojenskej a ekonomickej pomoci o stovky miliónov dolárov.

"Ide o chybné rozhodnutie. Egypt nepodľahne americkému nátlaku a pokračuje vo svojej ceste k demokracii," uviedol hovorca egyptského ministerstva zahraničných vecí Badr Abdalátí, ktorého citovala agentúra Reuters.

Izrael zase vyjadril nádej, že zníženie americkej pomoci Egyptu nebude mať negatívny vplyv na bezpečnosť v regióne ani na úzke vzťahy oboch krajín.

Podľa agentúry AP sa v tomto zmysle vyjadril izraelský minister komunikácií Gilad Erdan, a to v súvislosti s historickou mierovou zmluvou medzi Izraelom a Egyptom z roku 1979.

Spojené štáty obmedzili pomoc Káhire v reakcii na krvavé zásahy egyptských bezpečnostných síl proti priaznivcom zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Washington pozastaví Egyptu dodávky tankov a bojových vrtuľníkov a obmedzí finančnú pomoc egyptskej vláde, pokým nedôjde k pokroku v opätovnej transformácií krajiny smerom k demokracii. Spojené štáty však budú naďalej poskytovať pomoc zameranú na posilnenie bezpečnosti egyptských hraníc a protiteroristické operácie, ako aj na podporu v oblasti zdravotníctva a školstva.

Egypt je po Izraeli druhým najväčším príjemcom americkej pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok