Volejbalisti o MS proti Fínom, Grékom a Ukrajincom

SITA
9.10.2013 16:41

V januárovom termíne záverečnej III. fázy kvalifikačných bojov o postup na volejbalové majstrovstvá sveta 2014 do Poľska si slovenskí reprezentanti na domácej pôde v Poprade v rámci M-skupiny zmerajú sily s Fínmi, Grékmi a Ukrajincami.

Volejbalisti o MS proti Fínom, Grékom a Ukrajincom
SITA

Zloženie skupín a dejiská turnajov oznámila v stredu Európska volejbalová konfederácia (CEV). V rovnakom termíne (3. - 5. januára 2014) odohrajú aj ženské kvalifikačné turnaje o právo štartu na budúcoročnom svetovom šampionáte v Taliansku. Slovenky budú hrať v "emku" v bulharskej Varne proti domácim reprezentantkám, Češkám a Bieloruskám.

Na septembrový svetový šampionát mužov v Poľsku postúpia víťazi piatich kvalifikačných skupín a najlepší tím z druhých miest. Účasť na MS žien v Taliansku si vybojujú víťazi piatich skupín a dve najlepšie družstvá umiestnené na druhých priečkach. Právo štartu na MS majú z európskej časti okrem usporiadateľov aj účastníci finále septembrových kontinentálnych šampionátov - Rusko a Taliansko (muži), resp. Rusko a Nemecko (ženy).
Hlasy (zdroj SVF):

Ľubor Halanda (prezident SVF): "V prvom rade považujem skutočnosť, že sme usporiadateľmi jednej z piatich skupín, za veľký diplomatický úspech, pretože väčšina z dvadsiatich zúčastnených družstiev sa snažila o organizáciu tohto významného podujatia. Každý sa chce prezentovať doma a využiť domáce prostredie na to, aby sa dostal na záverečný turnaj majstrovstiev sveta. Mužská skupina je hrateľná, ale nesmieme sa dopredu veľmi tešiť, pretože európske tímy sa vyrovnávajú. Je to však jedna z tých lepších skupín. Hráči prídu zo zahraničných klubov a bude záležať na tom, či budú hrať pravidelne vo svojich kluboch a v akom zdravotnom stave a forme sa dostavia na sústredenie, pretože čas na prípravu bude krátky. Ženy budú hrať síce v Bulharsku, ale myslím si, že sa môžu pobiť o dôstojný výsledok v tejto kvalifikácii. Je to skupina, v ktorej sa dá hrať. Takisto ako u mužov bude veľa záležať na tom, v akej forme hráčky prídu."

Tomáš Kmeť (blokár SR): "Myslím si, že sme obišli dobre a mali sme pri žrebe šťastie. Fíni sú síce kvalitný tím, ktorý hral Svetovú ligu a dobré výkony podával aj na majstrovstvách Európy, ale je to zdolateľný súper, o čom sme sa presvedčili aj tento rok v príprave. Gréci išli v posledných rokoch výkonmi dole, neboli ani na ME. Ukrajina je nepríjemný súper, ale v posledných rokoch sme s nimi v kvalifikáciách štyrikrát vyhrali. Myslím si, že máme veľkú šancu postúpiť na majstrovstvá sveta. Pre viacerých hráčov z našej generácie to bude možno posledná šanca dostať sa na majstrovstvá sveta a urobíme pre to všetko."

Emanuel Kohút (blokár SR): "Máme veľkú šancu prvýkrát postúpiť na majstrovstvá sveta. Uvidíme, ktorí hráči v januári prídu, či budeme v kompletnom zložení, ale myslím si, že je to schodná skupina. Najsilnejším súperom v skupine budú Fíni, hrajú rýchlu hru, konfrontovali sme sa s nimi pred majstrovstvami Európy v Nitre a vieme, čo dokážu. Nepríjemní budú aj Ukrajinci, majú vysokých hráčov a hrajú agresívny volejbal. Budeme hrať doma, kde sme silnejší. Zatiaľ sme dôležité turnaje na domácej pôde zvládli a verím, že v tom budeme pokračovať."

Juraj Zaťko (nahrávač SR): "Podľa mňa je to jednoznačne najväčšia šanca dostať sa na majstrovstvá sveta za posledné obdobie a musíme urobiť všetko pre to, aby sme ju využili. Takáto šanca sa nemusí pár rokov vyskytnúť. Kľúčový bude zápas s Fínskom, ale aj ostatné tímy si budú vedomé veľkej príležitosti, takže to bude ťažké."

Milan Bencz (univerzál SR): "Dobrý žreb, máme veľkú šancu. Všetci súperi sú zdolateľní a keď podáme bojovný a kvalitný výkon, tak verím, že uspejeme. Konečne máme veľkú šancu postúpiť na majstrovstvá sveta a zahrať si kvalitný volejbal."

Lukáš Diviš st. (smečiar SR): "Je to veľmi dobrá skupina a myslím si, že máme šancu postúpiť na majstrovstvá sveta. Budeme hrať na domácej pôde, čo je určite naša výhoda."

Štefan Chrtiansky ml. (smečiar SR): "Lepší žreb sme si ani nemohli želať, navyše budeme hrať doma. Fínov poznáme, bude to určite veľmi ťažké, ale je to zdolateľný súper. Gréci a Ukrajinci budú určite ako odtrhnutí z reťaze, pretože budú cítiť šancu. Uvidíme, či Grécko pôjde reprezentovať univerzál Tzourits, ktorý môže tímu veľmi pomôcť. Ukrajina bude hrať typicky ruským štýlom, majú vysokých hráčov. Netreba nikoho podceniť, ale so žrebom môžeme byť spokojní."

Marek Rojko (tréner reprezentácie žien SR): "V podstate som podobný žreb očakával, aj keď presné krajiny sa ťažko dajú tipovať. Rešpektujem žreb, treba to skúsiť. V ženskom volejbale je možné všetko. Bude sa hrať v špecifickom termíne a bude dôležité, v akej forme hráčky prídu. Určite nejdeme do kvalifikácie s tým, že to chceme len odohrať. Česko aj Bulharsko hrali Grand Prix, Bielorusko nás vyradilo v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy, ale so všetkými súpermi sa dá hrať a pokúsime sa o čo najlepší výsledok."

Žreb turnajov III. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2014 vo volejbale mužov (3. - 5. januára 2014):
I-skupina (Opava/ČR): Bulharsko (6. miesto vo svetovom rebríčku), Česko (22.), Holandsko (31.), Cyprus (117.)
J-skupina (Nis/Srb.): Srbsko (9.), Portugalsko (38.), Slovinsko (38.), Macedónsko (117.)
K-skupina (Ludwigsburg/Nem.): Nemecko (10.), Turecko (45.), Estónsko (42.), Chorvátsko (52.)
L-skupina (Nantes/Fr.): Francúzsko (16.), Španielsko (25.), Belgicko (37.), Bielorusko (45.)
M-skupina (Poprad/SR): Fínsko (30.), SLOVENSKO (36.), Grécko (52.), Ukrajina (52.)
Žreb turnajov III. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2014 vo volejbale žien (3. - 5. januára 2014):
I-skupina (Ankara/Tur.): Turecko (11. miesto vo svetovom rebríčku), Rumunsko (38.), Ukrajina (46.), Cyprus (110.)
J-skupina (Baku/Azer.): Srbsko (7.), Azerbajdžan (37.), Izrael (46.), Estónsko (73.)
K-skupina (Lodž/Poľ.): Poľsko (15.), Španielsko (42.), Belgicko (22.), Švajčiarsko (104.)
L-skupina (Rovinj/Chor.): Holandsko (18.), Francúzsko (40.), Chorvátsko (24.), Maďarsko (46.)
M-skupina (Varna/Bul.): Česko (25.), Bulharsko (35.), SLOVENSKO (46.), Bielorusko (36.)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok