Obyvatelia Lampedusy vypískali delegáciu EÚ

TASR TA3
9.10.2013 11:52

Piskotom a výkrikmi "Vrahovia!" či "Hanba!" vítali obyvatelia juhotalianskeho ostrova Lampedusa delegáciu EÚ, ktorá tam pricestovala, aby si uctila pamiatku obetí minulotýždňového stroskotania lode s ilegálnymi imigrantmi z Afriky a oboznámila sa so situáciou v prijímacom tábore pre utečencov.

Obyvatelia Lampedusy vypískali delegáciu EÚ
SITA

Delegáciu EÚ viedol predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorého sprevádzal taliansky premiér Enrico Letta a minister vnútra Angelino Alfano. Pred letiskovým hangárom, kde záchranári zhromažďujú telá obetí námorného nešťastia, na nich čakali desiatky ostrovanov s fotografiami migrantov v rukách, ktorí na euroúradníkov pískali a vykrikovali "Hanba!" a "Vrahovia".

Lampedusania chceli, aby delegácia EÚ navštívila preplnený prijímací tábor, kde žijú ilegálni imigranti. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v utorok konštatoval, že podmienky v tomto zariadení sú "absolútne nevyhovujúce".

Starostka ostrova Giusi Nicoliniová tento týždeň v mene svojich spoluobčanov pred médiami vyhlásila, že chcú viac ako len symbolickú návštevu predstaviteľov EÚ. "Ak majú prísť na Lampedusu len vyjadriť sústrasť, nech radšej pošlú e-mail, my potrebujeme činy," zdôraznila.

Agentúra DPA v súvislosti s tým dodáva, že ministri vnútra EÚ sa v utorok v Luxemburgu síce zaoberali žiadosťou Talianska o pomoc pri zvládaní prílevu ilegálnych prisťahovalcov, ale neschválili žiadne okamžité opatrenia.

Na Lampeduse ešte stále pokračuje pátranie po telách obetí tragédie, ktorú z vyše 500 pasažierov lode prežilo len 155. Záchranári sa obávajú, že doterajšia predbežná bilancia obetí - 289 - sa môže zvýšiť až na 390. Potápači z hĺbky takmer 50 metrov totiž každý deň vynášajú stále ďalšie telá.

Napriek tejto tragédii, ktorá mala veľkú odozvu v médiách, aj v noci nadnes museli dve lode plaviace sa v oblasti pod vlajkami Panamy a Dánska zachraňovať asi 400 ľudí - údajne utečencov zo Sýrie, ktorí sa ocitli v núdzi počas plavby k brehom Talianska.

Podľa oficiálnych údajov od januára do septembra do Talianska prišlo 30.100 potenciálnych žiadateľov o azyl, pričom najviac ich bolo za posledné dva mesiace, a to najmä zo Sýrie, Somálska a Eritrey. Najväčší nápor zažíva juh Talianska, najmä Sicília a  Kalábria, kde sa od začiatku roku vylodilo vyše 22.000 ilegálnych prisťahovalcov, čo je takmer trikrát viac ako za celý rok 2012, keď ich bolo len okolo 8000, konštatovali talianske médiá.

Lampedusa sa nachádza bližšie k brehom Afriky ako k pevninskému Taliansku a je preto častým cieľom pašeráckych lodí prevážajúcich imigrantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok