Obama nominuje do čela Fedu viceprezidentku Yellenovú

SITA
9.10.2013 10:12

Prezident Barack Obama vymenuje do čela americkej centrálnej banky (Fed) jej súčasnú viceprezidentku Janet Yellenovú. Informovali o tom v stredu agentúry AP a Reuters.

Obama nominuje do čela Fedu viceprezidentku Yellenovú

V prípade potvrdenia v Senáte by sa stala prvou ženou na poste šéfky inštitúcie v jej storočnej histórii. Svoje rozhodnutie má Obama podľa zdrojov z Bieleho domu formálne oznámiť v stredu o 21:00 SELČ. Mandát súčasného šéfa Federálneho rezervného systému Bena Bernankeho končí v januári.

Jeho terajšia zástupkyňa, 67-ročná Yellenová, je známa ako obhajkyňa voľnejšej menovej politiky v záujme podpory ekonomického zotavovania krajiny. Možno preto očakávať, že banka pod novým vedením bude pokračovať v súčasnej politike. Pôvodný nominant, bývalý minister financií a Obamov ekonomický poradca Lawrence Summers, možnosť stať sa novým šéfom centrálnej banky pre odpor časti prezidentovej Demokratickej strany odmietol.

Ben Bernanke počas ôsmich rokov na čele Fedu pomáhal americkej ekonomike dostať sa z najhoršej finančnej krízy a recesie od 30. rokov minulého storočia. Na prepuknutie finančnej krízy v roku 2008 Fed zareagoval mimoriadnymi opatreniami vrátane poskytovania úverov komerčným bankám a stlačenia krátkodobých úrokových sadzieb takmer na nulu. Dlhodobé úrokové sadzby sa Fed snažil znižovať masívnymi výkupmi dlhopisov, do ktorých investoval bilióny dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok