Pakistanská hrdinka Malála vydala knihu

TA3, TASR
8.10.2013 19:18

Som Malála: dievča, ktoré sa postavilo za vzdelanie a strieľal doňho Taliban. Tak znie titul knihy, ktorá sa v utorok dostala na pulty kníhkupectiev po celom svete. Autobiografia pakistanskej tínedžerky prichádza na trh v čase špekulácií o tom, že tento týždeň možno získa Nobelovu cenu za literatúru.

Na celom svete dnes vychádza životopisná kniha svetoznámej pakistanskej tínedžerky Malály Júsafzajovej, ktorá pred rokom prežila pokus Talibanu o atentát. Kniha s názvom "I Am Malala" (Ja som Malála) odkrýva svet školáčky, ktorej skúsenosti ďaleko prekračujú jej vek 16 rokov.

Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Pred rokom bola Malála Júsafzajová 15 ročnou žiačkou na severozápade Pakistanu, ktorá sa v myšlienkach zaoberala matematikou a chémiou, piesňami Justina Biebera a filmami ságy Twilight.

Dnes je najslávnejšou osobou, ktorá prežila pokus Talibanu o vraždu, aktivistkou obhajujúcou právo dievčat na vzdelanie - a favoritkou na Nobelovu cenu za mier, ktorej laureáta oznámia tento týždeň.

Netreba zabúdať, že Malála je stále dospievajúce dievča a teraz aj ďaleko od domova. V knihe odhaľuje, že sa jej páči televízny seriál Škaredá Betty a televízna kuchárska šou Masterchef, že ju trápia typické problémy mladých slečien s oblečením a účesom, ale takisto má železné odhodlanie, ktoré vyplýva z jej skúseností.

Svoje memoáre napísala spolu s britskou novinárkou Christinou Lambovou. Opisuje v nich svoj život pred útokom a po útoku, ktorý sa stal 9. októbra 2012 v pakistanskom údolí Svát. Vtedy ozbrojený muž nastúpil do školského autobusu plného dievčat a spýtal sa: "Ktorá z vás je Malála?" Potom ju strelil do hlavy.

Streľbu opisuje tínedžerka v knihe krátko, ale živo. Celé dielo je napísané svižne, ale je aj plné pútavých, strhujúcich detailov. "Vo vzduchu bolo cítiť naftu, chlieb a kebab. Miešal sa do toho pach stúpajúci z potoka, kam ľudia stále hádzali odpadky," uviedla Malála. Jedna z priateliek jej neskôr povedala, že strelcovi sa triasla ruka, keď pálil.

Je to kľúčová udalosť memoárov, ale v knihe sa prepletá Malálin životný príbeh so širším príbehom jej rodného kraja Svát - odľahlej, horskej oblasti neďaleko hraníc s Afganistanom. Malála píše, že je to "najkrajšie miesto na svete", ale aj križovatka, ktorou sa už tisícročia preháňajú armády a dobyvatelia, od Alexandra Veľkého až po Winstona Churchilla.

Do tohto údolia sa po útokoch z 11. septembra 2001 na USA a po americkej invázii do Afganistanu presťahovalo islamské fundamentalistické hnutie Taliban. Kniha opisuje jeho príchod - členovia Talibanu vystupovali proti vzdelávaniu dievčat, zatvárali obchody s DVD nosičmi, pánske kaderníctva a holičstvá a vystavovali telá ľudí, ktorých popravili. V oblasti vyhodili do vzduchu starodávne sochy Budhu a potom začali vyhadzovať do vzduchu aj školy.

"Zničili všetko staré a nepriniesli nič nové," píše Malála.
Malála sa pokladá za veriacu moslimku a hrdú príslušníčku etnickej skupiny Paštúnov, ale spomína, že už od raného detstva mala pochybnosti o postoji k ženám v jej kultúre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok