Ústavný súd zrušil pojednávanie v prípade nevymenovania Čentéša

TASR SITA
8.10.2013 12:11

Verejné pojednávanie III. senátu Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci sťažnosti Jozefa Čentéša na nečinnosť prezidenta republiky pri jeho vymenovaní na funkciu generálneho prokurátora sa v plánovanom termíne vo štvrtok 10. októbra neuskutoční.

Ústavný súd zrušil pojednávanie v prípade nevymenovania Čentéša
SITA

Ako TASR informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, pojednávanie bolo odročené z toho dôvodu, že v pondelok 7. októbra bola ÚS doručená prezidentom SR Ivanom Gašparovičom námietka zaujatosti voči sudcom III. senátu Jurajovi Horváthovi, Sergejovi Kohútovi a Rudlofovi Tkáčikovi.

Čentéš už 7. novembra 2011 podal sťažnosť pre porušenie jeho práv na prístup k voleným verejným funkciám, na prejednanie veci bez zbytočných prieťahov a na ochranu pred diskrimináciou. Vychádzal z toho, že ho prezident SR Ivan Gašparovič od 17. júna 2011, keď bol v Národnej rade SR zvolený za generálneho prokurátora, nevymenoval do tejto funkcie. Čentéš vo svojej sťažnosti zároveň žiadal, aby Ústavný súd prikázal prezidentovi vymenovať ho za šéfa prokurátorov.

Čentéš sa rozhodol podať sťažnosť na ÚS, pretože dôvody odmietnutia jeho vymenovania podľa jeho názoru nespĺňajú kritériá stanovené v uznesení pléna ÚS z konca októbra 2012. „Podľa tohto uznesenia prezident môže odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu, teda nie na proces voľby. Dôvody musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora SR. Takéto dôvody nesmú byť svojvoľné," uviedol začiatkom januára pre TASR Čentéš.

Sériou námietok zaujatosti zo strany Čentéša, ako aj prezidenta SR sa ÚS dostal do patovej situácie, keď bolo namietaných jedenásť z dvanástich sudcov ÚS. Plénum ÚS prijalo 3. júla dodatok k rozvrhu práce na obdobie do februára 2014. Zmeny sa týkali riešenia problematiky súvisiacej s uplatňovaním námietok zaujatosti účastníkmi konania vrátane spomínanej kauzy. Podľa súdu úprava "v maximálnej miere rešpektuje princíp právnej istoty a zavádza spôsob riešenia problémov súvisiacich s neprimeraným a účelovým uplatňovaním námietok predpojatosti účastníkmi konania".

Prezident to vidí inak

Prezident Ivan Gašparovič hovorí o iných dôvodoch zrušenia termínu plánovaného rokovania senátu ústavného súdu, ktorý mal rozhodovať o sťažnosti Jozefa Čentéša, než sú dôvody zverejnené ústavným súdom. Hovorkyňa Ústavného súdu SR Anna Pančurová dnes informovala, že rokovanie museli zrušiť, lebo prezident Ivan Gašparovič vzniesol námietku zaujatosti voči trom sudcom senátu - Sergejovi Kohútovi, Jurajovi Horváthovi a Rudolfovi Tkáčikovi. „Prezident nepodal žiadnu novú námietku, ale iba doplnil ďalšie dôvody k pôvodnej námietke. Toto doplnenie podľa našich informácií nie je dôvodom na odročenie rozhodovania senátu ústavného súdu. Dôvodom je ochorenie jedného z členov senátu,“ uviedol hovorca prezidenta Marek Trubač.

Ústavný súd stojí za svojimi dôvodmi, pre ktoré verejné zasadnutie zrušili. "Nemám vedomosť o tom, že by niekto z týchto sudcov bol práceneschopný," povedala Pančurová. Agentúra SITA má k dispozícii oznam predsedu senátu ústavného súdu Juraja Horvátha, ktorým účastníkovi konania oznámil odročenie ústneho pojednávania na neurčito. Ako dôvod je v ňom uvedené podanie prezidenta z 30. septembra, označené ako "Doplnenie vyhlásenia ..., ktorým prezident uplatnil námietku predpojatosti proti dvom sudcom Horváthovi a Kohútovi."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok