Šéf eurovalu si myslí, že Grécko bude potrebovať ďalšiu finančnú pomoc

TASR
4.10.2013 12:37

Grécko bude podľa šéfa eurovalu na budúci rok zrejme potrebovať ďalšiu finančnú pomoc. Informovala o tom agentúra Reuters. Šéf Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) Klaus Regling si myslí, že Atény si na budúci rok ešte nebudú môcť požičiavať peniaze na trhu.

Šéf eurovalu si myslí, že Grécko bude potrebovať ďalšiu finančnú pomoc
SITA

Povedal to v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt. "Takže Grécko bude s najväčšou pravdepodobnosťou potrebovať ďalší záchranný balík." Rozhodnúť o nových úveroch budú musieť ministri financií eurozóny. Podľa Reglinga zatiaľ ešte nie je isté, či bude ďalšiu pomoc potrebovať aj Portugalsko.

Regling je relatívne optimistický, čo sa týka stability európskych bánk. "Nie je dôvod si myslieť, že v najbližšom čase nás v Európe čakajú väčšie problémy v bankovom sektore." Trhy viac dôverujú štátom zasiahnutým európskou krízou rovnako ako spoločnej mene. Dôvod poklesu úročenia dlhu problémových krajín podľa Reglinga nesúvisí len s vyhlásením Európskej centrálnej banky (ECB), že bude v prípade potreby neobmedzene nakupovať ich dlhopisy. Dôležitejšie sú pokroky týchto štátov v oblasti konsolidácie verejných financií a ekonomických reforiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok