Väzni chodili k lekárovi päťkrát častejšie, ako je slovenský priemer

TASR
3.10.2013 14:33

Každý väzeň v leopoldovskej väznici navštívil lekára v priemere 35,5 ráz za rok. Tento údaj pochádza z roku 2011. Oproti priemernému počtu návštev bežných ľudí (5,3) z toho istého roku, je toto číslo vyššie o 670 percent. Po tohtoročnej kontrole v ústave na výkon trestu v Leopoldove na to upozornil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

Väzni chodili k lekárovi päťkrát častejšie, ako je slovenský priemer
SITA

Väznica podľa NKÚ vysvetľovala viac návštev lekára najmä tým, že odsúdení v civilnom živote neriešili svoje zdravotné problémy a v ústave na to mali dosť času a nemuseli platiť za zdravotnú starostlivosť. Ďalším dôvodom je predstieranie zdravotných problémov alebo požadovanie liekov na spanie.

Podobné závery priniesla aj kontrola vo väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou. Aj keď návštev u lekára bolo v priemere menej (17,6) ako je priemer všetkých zariadení Zboru väzenskej a justičnej stráže (25,4), oproti priemerným počtom návštev lekára civilného obyvateľstva bol vyšší o 320 percent. "Podľa ústneho vyjadrenia ústavu sa disproporcia medzi počtom návštev u lekára v ústave a civilným obyvateľstvom v niektorých prípadoch javí ako zneužívanie zdravotnej starostlivosti vo výkone trestu na riešenie tých zdravotných problémov, ktoré sú v civilnom živote vyššie spoplatňované (napr. stomatologické zákroky), prípadne na riešenie zdravotných problémov, ktoré v minulosti zanedbali," uvádza NKÚ SR. Ďalej išlo aj o predstieranie zdravotných problémov, aby sa väzni vyhli práci alebo získali výhody ako ľahkú obuv či častejšie sprchovanie.

"Aj keď každá väznená osoba má právo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, zvýšený počet návštev zdravotníckych zariadení väznenými osobami významne zaťažuje rozpočet ZVJS, pracovné zaťaženie zdravotníckeho personálu a príslušníkov vykonávajúcich eskorty v ústave," skonštatoval NKÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok