Vatikánska banka dosiahla vlani čistý zisk 51,1 milióna eur

TASR
1.10.2013 11:48

Čistý zisk vatikánskej banky Instituto per le Opere di Religione (IOR) dosiahol vlani 51,1 milióna eur, kým rok 2011 uzavrela so stratou 38,2 milióna eur. Z vlaňajšieho zisku dostal viac ako 50 miliónov eur pápež na svoju charitatívnu činnosť. Hrubý zisk banky bol 86,6 milióna eur.

Vatikánska banka dosiahla vlani čistý zisk 51,1 milióna eur
SITA

AP a ostatné svetové agentúry informujú, že je to prvá bilancia vatikánskej banky o jej hospodárení od jej založenia pred vyše 80 rokmi.

Bilancia IOR v tomto roku nemusí byť rovnako priaznivá, lebo určité náklady sú spojené s prebiehajúcim procesom zvyšovania transparentnosti jej pôsobenia. Podieľajú sa na ňom externí právnici, finanční odborníci a komunikační experti. Tento názor potvrdil vo svojom vyhlásení aj prezident IOR Ernst von Freyberg.

Správu (100-stranovú) o hospodárení vedenie vatikánskej banky uverejnilo dnes ráno na internete. Uvádza sa v nej, že banka mala vlani zlato, iné vzácne kovy a mince z nich za 41,3 milióna eur. Patrí jej realitná spoločnosť a dve odkázané investičné entity v hodnote 1,9 milióna eur. Vlani vyplatila na mzdách 25,8 milióna eur.

Vatikánska banka bola založená v roku 1942 počas pontifikátu pápeža Piom XII. Teraz v nej pôsobí 114 osôb, spravuje vatikánsky penzijný systém a klienti jej zverili do správy 6,3 miliardy eur. Počet jej klientov sa znížil z takmer 21.000 v roku 2011 na vlaňajších 18.900. K poklesu došlo najmä v dôsledku zatvorenia neaktívnych účtov.
Klientmi banky sú aj cirkevné rády, vatikánske úrady, veľvyslanectvá a zamestnanci, jednotliví kardináli, biskupi, kňazi a zastupiteľské úrady Svätej stolice.

Témy: Zisk Banka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok